Een fraai, elektronisch dambord

Nieuw op het WK dammen in Hardenberg (11 mei-2 juni): er wordt gespeeld op elektronische borden.

Het WK dammen in Hardenberg krijgt een wereldprimeur. Er wordt gespeeld op elektronische damborden.

Afgelopen zaterdag viel de beslissing na een positieve testdag bij het organisatiecomité. Tot opluchting van bedenker Paul van de Veen uit Enschede.

Hoe kwam u op het idee?

Paul van de Veen: „Uit het schaken, waar de elektronische borden inmiddels gemeengoed zijn. Ik heb een ingenieursbureau en al vele patenten op mijn naam. Ik liep al langer met het idee rond, maar door de kleinschaligheid van de damsport heb ik de zakelijke stap nooit durven zetten. Ik ben voorzitter van de Overijsselse dambond en toen het WK aan onze provincie werd toegewezen, heb ik gezegd: dan moet er op elektronische borden worden gespeeld.”

U bent uit het niets begonnen?

„Ja, waarbij de techniek van het schaakbord als uitgangspunt is genomen. Er moest wel wat veranderd worden, want een schaakbord telt 64 velden en een dambord 100. Bij schaken zijn diverse stukken, bij dammen alleen witte en zwarte schijven.”

Tevreden over het resultaat?

„Zeer, want het bord ziet er mooi uit met ingelegde velden en vilt onder de schijven. Het verschil met de traditionele borden is dat er aan de zijkant een connector zit die met een kabel aan een centrale computer is verbonden.”

Wat zijn de voordelen?

„De deelnemers spelen op fraai uitgevoerde borden en de toeschouwers kunnen de partijen op een groot scherm volgen. Tevens kunnen de partijen via internet bekeken worden.”

Vreest u geen kritiek van traditioneel ingestelde topdammers, zoals Ton Sijbrands?

„Nee, want er verandert in wezen niets. Sterker, het materiaal is kwalitatief beter geworden. En daar hebben de topdammers, Sijbrands voorop, altijd op aangedrongen.”