Een advocaat in problemen

Advocaat Bram Moszkowicz is dit weekeinde beschermd door de Coördinator Terrorismebestrijding.

Hij was bedreigd. En geeft vandaag een persconferentie.

1Waar was advocaat Bram Moszkowicz dit weekeinde en waarom geeft hij vanmiddag een persconferentie?

Advocaat Bram Moszkowicz geeft vanmiddag tijdens een persconferentie in Amsterdam een toelichting over de verdediging van Heinekenontvoerder Willem Holleeder. Gezien de uitzonderlijke omstandigheden waaronder deze persconferentie plaatsvindt, gaan veel advocaten ervan uit dat Moszkowicz de verdediging van Holleeder zal neerleggen. Moszkowicz zelf wilde daar gisteravond niet op ingaan.

De Amsterdamse advocaat moest vrijdagavond wegens een acute dreiging onderduiken. Die beslissing werd genomen na overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, onder dit soort omstandigheden verantwoordelijk voor persoonsbeveiliging. Het NOS Journaal suggereerde gisteravond dat die bedreiging uit de kring van Holleeder komt. Dat wordt echter door niemand officieel bevestigd.

2 Wie is Willem Holleeder? Holleeder, bijgenaamd de Neus, is geboren in 1958. Hij maakte naam als kidnapper van biermagnaat en miljardair Freddy Heineken en kreeg daarvoor in 1987 elf jaar cel. Hij groeide na zijn vrijlating in 1992 uit tot een van de meest gevreesde criminelen in de Amsterdamse onderwereld die zich onder meer bezighield met afpersing. Op 30 januari 2006 werd Holleeder met zes anderen gearresteerd op verdenking van afpersing van vier vastgoedhandelaren en mishandeling van vier andere personen.

3Wie is Willem Endstra? Deze in Amsterdam geboren vastgoedhandelaar (geboren in 1953) werd op 17 mei 2004 doodgeschoten nadat hij zijn kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam had verlaten. Endstra werd sinds begin jaren negentig in verband gebracht met de georganiseerde misdaad als belegger van crimineel geld. Hij werd ooit door een topcrimineel omschreven als de „bankier van de onderwereld”. Veroordeeld werd hij nooit.

Willem Holleeder was een van Endstra’s zakenrelaties. Een belangrijk onderdeel van het dossier van het openbaar ministerie (OM) in de zaak tegen Holleeder zijn de Endstra-tapes: gesprekken van de politie met Endstra die grotendeels gaan over zijn relatie met Holleeder.

4Wie is Bram Moszkowicz? Advocaat Bram Moszkowicz (1961) is de jongste en meest succesvolle telg uit de juristenfamilie Moszkowicz. Bram nam zijn cliënt Holleeder over van zijn vader Max, die de raadsman was van Holleeder in de Heinekenzaak. Ook Willem Endstra was tot zijn dood in 2004 cliënt van Bram Moszkowicz.

5 Welke band hebben Moszkowicz, Endstra, en Holleeder?

Willem Endstra en Willem Holleeder zijn beide cliënt (geweest) van Bram Moszkowicz. Willem Endstra is het bekendste slachtoffer van Holleeders afpersing. Het onderzoek naar Holleeder kwam in een stroomversnelling na de moord op Endstra.

De vraag is hoe nauw de banden zijn tussen Holleeder en zijn advocaat. Holleeder heeft onder meer het kantoor van zijn advocaat gebruikt als postadres en vanuit het kantoor getelefoneerd.

Moszkowicz heeft vorig jaar een gesprek gevoerd met de deken van de orde van advocaten over de vraag of hij Holleeder kan verdedigen zonder zijn geheimhoudingsplicht jegens Endstra te schenden. Afgelopen donderdag dienden de erven Endstra bij de orde een klacht in. Uit onderzoek zou blijken dat vanuit het kantoor van Moszkowicz informatie over Endstra is gelekt naar de media. Als de orde de klacht toewijst, kan dat betekenen dat Moszkowicz moet afzien van Holleeders verdediging.