De bediening is lekker

Wie in ‘Mijn Tent is Top’ stampt in recordtijd het beste restaurant uit de grond?

Dave en Marc in Rotterdam verloren al een chefkok en zoeken lekkere serveersters.

Como 010 in Rotterdam. Het personeelscriterium ‘lekkere tieten’ is uit zijn verband gerukt, volgens uitbater Dave. Foto David Galjaard Galjaard, David

„Er is één winnaar en de rest zit er tot zijn nek in.” Chefkok Herman den Blijker houdt de deelnemers van RTL5’s Mijn Tent is Top bij de start de risico’s voor. Na twaalf afleveringen bepaalt het publiek welk koppel het best een nieuw restaurant runt. Zij winnen het restaurant en de investering. De anderen mogen het restaurant houden, maar draaien zelf op voor de leningen.

De eerste problemen dienen zich bij Dave (28) en Marc (34) van Como 010 aan de Noordsingel in Rotterdam al snel aan: hun chefkok stopt om ‘zakelijke en privéredenen’. Dave: „We hebben de drukte en het werk onderschat. Hij blijft aan tot de nieuwe kok 8 maart komt.”

Ook de sollicitatiestrategie van het Rotterdamse koppel was nogal bijzonder. De bediening moest bestaan uit ‘lekkere wijven’: „mooie uitstraling, mooie ogen en die tieten is ook wel leuk.” Dave zegt nu dat de uitspraak uit zijn verband is getrokken. „Als je het tien keer netjes hebt gezegd, flap je er wel eens wat uit. We bieden onze excuses nog aan op televisie.”

Het format van Mijn Tent is Top komt van het Australische My restaurant rules. Vier koppels in Rotterdam, Amsterdam, Den Bosch en Leeuwarden moeten in zestien weken een restaurant op poten zetten. Ze krijgen alleen een pand en een hypotheek. De eerste paar weken zijn voor het businessplan, de verbouwing en inrichting, de menukaart en het personeel aantrekken. Daarna is de tent open voor publiek.

In Rotterdam richten Dave en Marc zich op Baskische pinchos, een stukje brood belegd met verschillende ingrediënten met een prikker (pincho). Suisse, de concurrent in Amsterdam, gaat terug naar de jaren twintig. Op de menukaart van Weruschca (35) en Richard (29) staan klassieke gerechten, zoals steaktartaar en reebout. Sven (25) en Geertje (23) in Den Bosch gaan voor een moderne en strakke inrichting, maar voor oude gerechten. Het vlees en vis wordt bij Coquille aan tafel gesneden.

Aan het Ruiterskwartier in Leeuwarden runt Frieda (30) samen met haar partner Frank (31) het restaurant Doozoo – Japans voor welkom. Frieda: „Het programma wil dat we concurrenten zijn, maar zo zie ik dat niet. We zitten in andere steden en iedereen heeft zijn eigen concept. Het is allemaal wel heel veel en ik ben moe. Je zet eigenlijk in acht weken een heel bedrijf op. Anders doe je daar een half jaar tot een jaar over.”

Bij Doozoo kun je onder meer Sushi en noodles eten. We krijgen de kaart, nou ja kaart, het is eigenlijk meer een waaier. Niet erg handig, maar het ziet er leuk uit. Achter sommige gerechten staat een figuurtje dat aangeeft dat een deel van de prijs naar straatkinderen in Brazilië gaat.

We nemen een verse smoothie, een met en een zonder wodka. De after eight, met appel, kiwi en munt, is erg lekker. Dan volgt een vruchtensap met cranberry – net te dik voor het rietje. De verschillende soorten sushi, de temaki, nigiri met zalm en maki met tonijn, worden op mooie witte borden geserveerd. Heel neutraal, net als de rest van het restaurant. Er zijn veel natuurlijke materialen gebruikt. Geen tapijt, maar steen en hout. Geen behang, maar steen. Het heeft een rustige uitstraling.

Voor het raam hangt de mededeling dat er opnames worden gemaakt. Sommige bezoekers hopen Herman den Blijker tegen het lijf te lopen. Frieda: „Een vrouw klaagde zelfs dat ze al twee keer geweest was en Herman nog steeds niet had gezien.”

Mijn Tent is Top van RTL5, iedere dinsdag om 21:30 uur. Zie ook: www.mijntentistop.nl

    • Fieke Hoogstad