Crespelle alla fiorentina

Lunch- of voorgerecht voor 4 personen: 200 g bloem halve tl zout 3 eieren 4 dl melk olijfolie 300 g spinazie zout, peper 1 sjalotje 1 pak gezeefde tomaten 1 kruidenbouillontablet 2 takjes basilicum 250 g ricotta 60 g geraspte Parmezaanse kaas ½ - ¾ dl slagroom of crème fraîche

Crespelle alla fiorentina, gevulde flensjes beroemd tot ver buiten Florence.

Doe de bloem en het zout in een kom, daarna twee eieren en de helft van de melk en roer alles tot een glad beslag. Verdun het beslag met de rest van de melk en met 3 eetlepels olijfolie en laat het staan terwijl u de vulling maakt. Verhit een scheut olijfolie in een wok of ruime pan en laat hierin de spinazie al omscheppend in een paar minuten slinken. Strooi zout over de spinazie en laat de groente uitlekken in een vergiet. Pel en snipper het sjalotje. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een sauspan en fruit hierin de snippers 2 minuten zonder dat ze bruin worden. Schenk er de tomatensaus bij en voeg het bouillontablet toe. Breng de saus aan de kook en laat hem zachtjes 5 minuten pruttelen. Zet het vuur uit en breng de saus met zout en peper op smaak. Scheur of snijd de basilicumblaadjes fijn en roer de stukjes door de saus. Druk overtollig vocht uit de spinazie en snijd de groente fijn. Roer in een kom de ricotta glad met het laatste ei. Roer er de spinazie en de helft van de kaas door. Op smaak brengen met zout en peper. Bak van het beslag minstens acht flensjes van ongeveer 16 centimeter doorsnee. Vet een grote of twee kleinere ovenschalen dun in met olie en verdeel ruim de helft van de tomatensaus over de bodem. Schep op elk flensje een achtste deel van het ricottamengsel. Rol de flensjes op of vouw ze tot kwarten (dubbel, dubbel) en leg ze in de saus. Schep op elk pakketje wat tomatensaus en lepel er room over. Strooi de rest van de kaas erover. Zet de flensjes 10 tot 12 minuten in een op 180 graden Celsius voorverwarmde oven, tot de saus borrelt en alles goed warm is.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: kaasmaffia

    • Annelène van Eijndhoven