Chinees huwelijksdrama wint Festival Berlijn

Twee outsider-films wonnen zaterdag onverwacht het Filmfestival Berlijn: de Gouden Beer was voor het Chinese Tuya’s huwelijk. De Grote Juryprijs en de prijs voor beste acteur gingen naar de Argentijnse film El otro.

Ook regisseur Wang Quan’an had het niet meer verwacht. Zijn film Tuya’s huwelijk (Tu ya de hun shi) scoorde nergens op de favorietenlijstjes in de Duitse en internationale bladen. Maar toch won deze film afgelopen zaterdag in Berlijn de Gouden Beer voor beste film. En juryvoorzitter Paul Schrader drukte meteen speculaties de kop in dat dit wel een ‘compromisprijs’ zou betreffen, door te verklaren dat de jury ongekend eensgezind was geweest. Al in de eerste stemronde zouden vijf van de zeven leden (onder wie de acteurs Willem Dafoe en Gael García Bernal) hebben gestemd voor Tuya's huwelijk. De film gaat over een Mongolische herderin die besluit van haar invalide man te scheiden teneinde een nieuwe echtgenoot te vinden die zowel voor haar als voor haar kreupele ex wil zorgen.

Ook het toekennen van de Grote Juryprijs en de Zilveren Beer voor beste acteur aan de Argentijnse film El otro (De ander) van Ariel Rotter werd met wenkbrauwophalen aangehoord. Eerder hadden Argentijnse journalisten in de wandelgangen verklaard verbaasd te zijn dat deze typische midlife crisis-film over een man die op de vlucht slaat zodra hij hoort dat zijn vrouw zwanger is, überhaupt voor het festival geselecteerd was.

Verrassend (en verheugend) was het ook dat de gedoodverfde winnares van de beste acteerprijs Marianne Faithfull (Irina Palm) werd gepasseerd ten gunste van Nina Hoss, die in de thriller Yella haar derde samenwerking met regisseur Christian Petzold gestalte gaf. Het was ook de derde keer op rij dat een Duitse actrice tijdens de Berlinale bekroond werd, na Julia Jentsch (Sophie Scholl) en vorig jaar Sandra Hüller (Requiem).

Als beste regisseur werd Joseph Cedar bekroond, voor Beaufort, een op ware gebeurtenissen gebaseerde film over de terugtrekking van de Israëlische troepen uit Libanon in 2000. En de complete cast van Robert De Niro’s The Good Shepherd kreeg een gedeelde Zilveren Beer voor beste artistieke bijdrage.

Gelukkig kon de enige echt ongewone film uit de competitie, I am a Cyborg but that’s ok, rekenen op de Alfred Bauer-prijs. Zuid-Koreaan Park Chan-wook, wiens wraak-trilogie in Nederland de afgelopen kerstdagen nog in de bioscopen te zien was, had naar eigen zeggen een ‘tienerfilm’ gemaakt over een meisje dat denkt dat ze een cyborg is. Als een soort Edward Scissorhands, maar dan met geweerlopen in haar vingers, schiet ze haar kogels af, begeleid door vrolijke jodelmuziek.

Nederlands succes was er ook: de kortfilm Raak! van Hanro Smitsman kreeg een Gouden Beer. Wolfsbergen van Nanouk Leopold kreeg een eervolle vermelding van de Caligari Filmpreis om z’n ,,thematische en stilistisch vernieuwende kracht.’’

Het Filmfestival Berlijn slaagt er elk jaar in om een grote hoeveelheid sterren op de rode loper te krijgen (dit jaar: Cate Blanchett, Jennifer Lopez, Sharon Stone, Lauren Bacall en Antonio Banderas), wegens films die snel weer vergeten worden. Dat wordt dan meestal gecompenseerd door een selectie van artistiek hoogwaardige films die de rest van het bioscoopjaar bepalen. Dit jaar waren het evenwel voornamelijk de sterren die Berlijn glans gaven. En dat is een matig resultaat.

    • Dana Linssen