Chelsea ‘beperkt’ verlies: 80 mln pond

De Londense voetbalclub Chelsea, eigendom van de Russische oliemagnaat Roman Abramovitsj, heeft naar eigen zeggen een „schitterend financieel seizoen” achter de rug: het nettoverlies werd beperkt tot 80 miljoen pond, bijna 120 miljoen euro. Dat maakte de club vanochtend bekend.

„Deze cijfers tonen aan dat we op de goede weg zijn”, aldus algemeen directeur Peter Kenyon, die kort na de komst van Abramovitsj werd weggehaald bij grote concurrent Manchester United. Het Londense Chelsea kon de kosten tijdens het boekjaar 2005/2006 terugdringen met bijna 43 procent. In het voorgaande boekjaar noteerde Chelsea nog een verlies van 140 miljoen pond, het grootste verlies dat een Britse voetbalclub heeft geleden.

Abramovitsj heeft sinds hij de club in 2003 overnam ongeveer 500 miljoen pond (740 miljoen euro) geïnvesteerd in de club. Daarvan ging 375 miljoen naar het aantrekken van spelers en coaches. Het totale verlies tijdens het tijdperk-Abramovitsj is nu opgelopen tot ruim 300 miljoen pond.

Dankzij de investeringen behaalde de club de afgelopen twee seizoenen de titel in de Premier League. Op Europees niveau kon de club onder leiding van de Portugese coach José Mourinho nog geen succes behalen.

Chelsea kondigde eerder aan dat het minder wil investeren in dure topspelers en meer in de eigen jeugdopleiding. Daarvoor moet de Nederlander Piet de Visser jonge talenten scouten om hen op jonge leeftijd naar Londen te halen. De club zei nu al de salariskosten met twee procent te hebben teruggedrongen.

Chelsea kon de omzet opkrikken met 2,3 procent. In het jaarlijkse lijstje van accountant Deloitte prijkt Chelsea met een budget van ruim 220 miljoen euro op de zesde plaats. De club met het grootste budget in Europa is Real Madrid met ruim 290 miljoen euro. Daarna volgen Manchester United (260 miljoen) en Juventus (250 miljoen).