Cabaretfestival: dubbele prijs voor Roy Aernouts

De 26-jarige Vlaamse acteur Roy Aernouts is zaterdagavond op het Leids Cabaretfestival dubbel bekroond: hij kreeg de jury- en de publieksprijs. Volgens juryvoorzitter Joost Nuissl is hij „een talent met diepgaand perspectief”. Zelf toonde de laureaat zich beduusd. „Eigenlijk durfde ik dit helemaal niet.”

Het festival werd dit jaar gekenmerkt door een Vlaamse golf. Ook het absurdistische drietal Intgeniep, dat als eerste in de finale aantrad, is uit Vlaanderen afkomstig. De enige Nederlandse finalekandidaat was de columniste en cabaretière Paulien Cornelisse, die een wereldvreemd tiepje opvoerde met uiteenlopende hersenspinsels.

Roy Aernouts studeerde aan de Vlaamse theateropleiding Herman Teirlinck, werkte bij de toneelgezelschappen Het Paleis en Het Toneelhuis, speelde een hoofdrol in de Belgische film Kassablanka en won als lid van de groep Noppes al eerder een Vlaams festival. Nu treedt hij onder eigen naam op met een bassist en een drummer, zingt welluidende liedjes en steekt praatjes van divers allooi af – van surrealistische overpeinzingen tot een reeks geëngageerde kreten als: „Meer verzet, minder cabaret!”

Nuissl maakte melding van „een mooi festival”, maar tekende wel aan dat niemand van de acht laatste kandidaten van dit jaar rechtstreeks reageerde op de actualiteit. De opkomende verzuiling – zie het christelijk cabaretfestival van vorige week – en de zelfcensuur van cabaretiers wegens fundamentalistische dreigementen, bleven onbesproken. „Daar hadden we graag commentaar op gehoord,” aldus Nuissl.

De winnaar van vorig jaar, Samba Schutte, speelt nu try-outs voor zijn eerste avondvullende programma, dat in april in première gaat.

    • Henk van Gelder