Bob de Jong niet op ‘zijn’ 10 km bij WK

Olympisch kampioen Bob de Jong zal bij de WK afstanden in Salt Lake City niet uitkomen op zijn favoriete afstand, de tien kilometer. Het laatste ticket op die afstand ging zaterdag naar schaatser Brigt Rykkje. De WK worden over ruim twee weken in Salt Lake City gehouden.

De kampioen van Turijn (2006) eindigde zaterdag bij wereldbekerwedstrijden in Erfurt als zesde op zijn specialiteit. Sven Kramer won de afstand, nog geen week na zijn wereldrecord tijdens de WK allround in Heerenveen, in opnieuw een scherpe tijd: met 12.53,17 bleef hij maar net boven zijn toptijd. Carl Verheijen werd tweede, Rykkje verrassend derde. Inmiddels zijn vijftien Nederlandse schaatsers zeker van deelname aan de WK afstanden. Kramer en Verheijen rijden beide lange afstanden.

Bij de vrouwen ontvingen Marja Vis en Gretha Smit (5.000 meter) een uitnodiging voor het laatste titeltoernooi van het seizoen. Ook Renate Groenewold plaatste zich voor die afstand, maar zij was al zeker van deelname aan de 3.000 meter. Tijdens de wereldbekerfinale in Calgary, begin maart, worden de laatste WK-plekken verdeeld.

Nederland won in Erfurt de ploegachtervolging. Sven Kramer, Carl Verheijen en Wouter Olde Heuvel legden de afstand af in 3.46,61. Nederland won daarmee ook het wereldbekerklassement.

Ook de vrouwenploeg won het eindklassement, ondanks een derde plaats in Erfurt voor het trio Ireen Wüst, Jorien Voorhuis en Wieteke Cramer.