Aids in Thailand

Aids in Thailand Lopburi. De 60-jarige Thawon verbijt de pijn. Hij ligt in zijn bed in een ziekenhuis voor aidspatiënten in Thailand. Het hospitaal hoort bij de boeddhistische Phrabat Nampu tempel in Lopburi en wordt onderhouden door monniken die zelf ook het hiv-virus dragen. De Thaise aidspatiënten krijgen binnenkort meer toegang tot Westerse medicijnen nu de Thaise overheid een aantal farmaciebedrijven gaat dwingen hun medicijnen in licentie te laten produceren, onder meer het hartmedicijn Plavix. Volgens de Thaise overheid scheelt dat het land bijna 20 miljoen euro per jaar. Door die kostenverlaging kunnen hulpverleners meer patiënten helpen met hetzelfde budget. Ook andere niet-Westerse landen weigeren regelmatig om de officiële prijzen te blijven betalen voor moderne aidsremmers. Aids is in rijke landen geen fatale ziekte meer omdat alle patiënten aidsremmers kunnen krijgen. De prijs van aidsremmers is inmiddels sterk gedaald tot ruim 200 dollar per persoon per jaar, maar ook daar is op veel plekken in Afrika en Azië niet genoeg geld voor. Foto Adrees Latif, Reuters Thawon, 60, grimaces in pain while resting in his bed at a hospice for HIV-AIDS patients at the Phrabat Nampu Temple in Thailand's Lopburi Province February 17, 2007. Last month, the Thai Health Ministry issued compulsory licenses for the heart disease drug Plavix, made by Bristol-Myers Squibb and Sanofi-Aventis and Abbott Laboratories' Kaletra to treat HIV/AIDS after a similar move on another AIDS drug last year. The licenses, which Thai health officials said would save the country up to 800 million baht ($24 million) a year, drew praise from AIDS activists but flak from Washington and the drug industry, which are urging the ministry to rescind them. REUTERS/Adrees Latif (THAILAND) REUTERS

De 60-jarige Thawon verbijt de pijn. Hij ligt in zijn bed in een ziekenhuis voor aidspatiënten in Thailand. Het hospitaal hoort bij de boeddhistische Phrabat Nampu tempel in Lopburi en wordt onderhouden door monniken die zelf ook het hiv-virus dragen.

De Thaise aidspatiënten krijgen binnenkort meer toegang tot Westerse medicijnen nu de Thaise overheid een aantal farmaciebedrijven gaat dwingen hun medicijnen in licentie te laten produceren, onder meer het hartmedicijn Plavix. Volgens de Thaise overheid scheelt dat het land bijna 20 miljoen euro per jaar. Door die kostenverlaging kunnen hulpverleners meer patiënten helpen met hetzelfde budget.

Ook andere niet-Westerse landen weigeren regelmatig om de officiële prijzen te blijven betalen voor moderne aidsremmers. Aids is in rijke landen geen fatale ziekte meer omdat alle patiënten aidsremmers kunnen krijgen. De prijs van aidsremmers is inmiddels sterk gedaald tot ruim 200 dollar per persoon per jaar, maar ook daar is op veel plekken in Afrika en Azië niet genoeg geld voor.