7 redenen om uit te gaan

1 Uit eten met IENS

Castell Barbecue

Amsterdam, Lijnbaansgracht 253Telefoon (020) 622 86 06 Keuken open 17.00 uur tot 24.00 uur, weekend tot 01.00 uurGemiddelde prijs 3-gangen à la carte 36,00 euro Romantisch

Met het bord op schoot eten is leuk en wel, alleen is het voor het eten van een steak met gepofte aardappel verre van ideaal. Bovendien zijn de banken te diep om ontspannen de avond door te komen. Het alternatief is een plekje aan de bar, maar of je dan nog aan eten toe komt is de vraag, want iedereen die hier komt, is uit op een praatje. Toch is het zonder meer aan te raden.

uitstekend | Laatst vroeg iemand me: „waar kun je nu echt goed een T-bone eten?” Daarvoor belandden we dus in Castell. En wat voor T-bone! Heerlijk vlees met een goed glas wijn. Met de prijs-kwaliteitverhouding is helemaal niets mis. (02-11-2006 M. van S. te Amsterdam)

uitstekend | Personeel is altijd heel snel, correct en vriendelijk, eten is echt absoluut top, zo vind je het niet op veel plekken in Amsterdam. Ik eet hier regelmatig. Al jaren is dit één van de beste plekken om een goed stuk vlees te eten en een heerlijk glas wijn te drinken. (14-04-2006 N. W.)

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 LITERATUUR

Sportavond met Midas Dekkers en Jacques Klöters

Utrecht: Café Van Wege, Lange Koestraat 15. Aanvang: 20.00u. Toegang: gratis. Inl: www.slau.nl

Na tientallen boeken over dieren en over de beestachtigheden die mensen met dieren uithalen, is bioloog en schrijver Midas Dekkers nu aan de mens toegekomen. Hij schreef een boek over de verering van spierkracht: Lichamelijke Oefening. Over dit boek spreekt hij met sportspecialist en Radio 1-verslaggever Jeroen Wielaert. Jacques Klöters (cabaretier, voormalig Don Quishocking-lid en programmamaker) draagt turngedichten van Joachim Ringelnatz voor. Ruben van Gogh presenteert.

3 MUZIEKTHEATER

Onegin door Het Toneelhuis

Rotterdam: Schouwburg. Tijd: 20.15u. Res/inl: 010-4118110.

Guy Cassiers brengt bij het Antwerpse Toneelhuis een hi-tech videobewerking van Jevgeni Onegin, de roman in verzen van de 19de eeuwse Russische dichter Alexander Poesjkin over een held die uit verveling de meisjes het hoofd op hol brengt, ze vervolgens laat vallen, en duelleert met zijn boezemvriend. Eerder maakte Cassiers een versie voor het Gergjev-festival. Ook deze keer spelen muziek en video een grote rol, met een compositie van Dominique Pauwels: onnadrukkelijke neo-romantische muziek vermengd met moderne elektronica, voor strijkers, piano en sopraan.

4 FILM/ETEN/LEZING

Elizabeth (1533-1603)

Groningen: Academiegebouw, Broerstraat 5. Tijd: 16.30-21.30u. Inl/res: www.rug.nl/studium

Elizabeth was koningin van Engeland, Frankrijk en Ierland van 1558 tot aan haar dood in 1603. Studium Generale organiseert in samenwerking met Gender Studies van de RUG een activiteitenmiddag en -avond rondom deze vorstin. Het programma start met de historische speelfilm Elizabeth (1998) van regisseur Shekhar Kapur, gevolgd door een Low Tea in Engelse stijl. Prof.dr. Helen Wilcox sluit af met een (Engelstalige) lezing over deze zogeheten ‘Virgin Queen’.

5 THEATER

Brokeback Mountain

Frascati, Nes 63. Tijd: 20.30u. Res: 020-6266866 & www.indenes.nl

Toneelgroep De Wetten van Kepler brengt een toneelversie van Brokeback Mountain, over de verboden liefde van twee cowboy schaapsherders, naar het boek van Annie Prouxl, vooral beroemd door de verfilming van Ang Lee. Regisseur Jos van Kan plaatst zijn lieve jongens in een beweegbaar decor met houten schotten, zoals van ranches in het Amerikaanse westen. Willem Schouten en Sieger Sloot springen over balken en zwaaien met dekens alsof het lasso’s zijn.

6 KENNISCAFÉ

Biobrandstof

Utrecht: Nieuwe Dikke Dries. Tijd: 20.00u. Toegang: gratis. Res/inl: 030-2332430; www.tumultdebat.nl

Het KennisCafé gaat vanavond over de voors en tegens van biobrandstoffen. Avond onder leiding van Martijn van Calmhout, chef Kennis, de Volkskrant: met o.a. Herman den Uil, expert biobrandstoffen ECN; Kees Kodde campaign coordinator Food and Farming Milieudefensie; Andre Faaij, Prof. Copernicus Insituut, Universiteit Utrecht ; Jeroen Nooter, kunstenaar en op zonnebloemolie naar Mongolie gereden. Verder zijn er columns van Michael Persson, journalist de Volkskrant, en Maarten van Rossem, Universiteit Utrecht.

7 FILMKLASSIEKER

Everything You Always Wanted to Know About Sex (1972)

Den Bosch: Verkadefabriek. Aanvang: 19.30u. Inl: 073-6818160 & www.verkadefabriek.nl

Woody Allens komedie Everything You Always Wanted to Know About Sex (But Were Afraid to Ask) verzamelt in zeven sketches ‘every funny idea I’ve ever had about sex, including several that led to my own divorce’. Gene Wilder wordt verliefd op een Armeens schaap, Burt Reynolds is Hoofd Sperma en Woody Allen zelf speelt een angstige spermatozoïde. Regie: Woody Allen, Verenigde Staten, 1972, 87 minuten.