7 redenen om thuis te blijven

1 Poster maken

Rasterbator

www.homokaasu.org

Wanddecoratie blijft een heikel punt, vooral bij grote oppervlakten. Originele posters zijn schaars, kunst en lijsten zijn duur, en de hele boel paars verven biedt op den duur weinig soelaas. Als je niet vies bent van wat huisvlijt kan de Rasterbator uitkomst bieden. Neem een plaatje en laad hem op naar de Rasterbator. Deze vergroot het plaatje over een tiental A4’tjes (de afmetingen kun je zelf instellen, net als de grootte van de stippels). Je kunt de A4’tjes vervolgens zelf uitprinten, in zwart-wit of kleur naar keuze. Hang de bestippelde blaadjes aan de muur en ervaar het pop art-effect van de opgeblazen foto. De Rasterbator is te vinden op de Finse site The Sect of Homokaasu (Nichtengas). Enthousiaste rasteraars stuurden foto’s van het resultaat naar de site, dus inspiratie genoeg. Waar de site verder precies om draait, zullen we wel nooit te weten komen, maar er zitten nog een paar andere hippe features op. Onder het kopje GasGames vind je bijvoorbeeld een tiental strak vormgegeven muisbehendigheidsspelletjes. Scheutig met aanwijzingen is de site niet, dus het kan even duren voor je ze onder de knie hebt. (EL)

2 Tennis

ABN AMRO-Tennistoernooi

Ned. 1, 17.00-17.59u.

Ondanks een aantal afzeggingen gaat vandaag het 34ste ABN AMRO-Tennistoernooi van start. Er zullen acht spelers uit de top twintig deelnemen, waaronder Lleyton Hewitt en Nikolay Davydenko. Titelverdediger is de Tsjech Radek Stepanek. Laatste Nederlandse winnaar was Jan Siemerink in 1998. De NOS doet dagelijks verslag van het toernooi dat in Ahoy’ Rotterdam wordt gespeeld en tot aanstaande zondag zal duren.

3 Documentaire

Dokument: Een leeg nest (1/2)

Ned. 2, 22.50-23.45u.

De Surinaamse Angelique is 21 jaar en heeft het syndroom van Down. Ze woont nog thuis bij haar moeder Titia, maar wil graag op zichzelf gaan wonen. Moeder Titia vindt het een vreselijk vooruitzicht om haar dochter kwijt te raken, maar ze beseft dat ze zelf ouder wordt en dat ze Angelique niet eeuwig thuis zal kunnen houden. Titia verkeert in tweestrijd, ze verlangt ernaar terug te keren naar Suriname.

4 Concert

In Concert: The Bands

Concertzender, 22.00-00.00u.

Een registratie van de première van Afdaling In De Ingewanden van Spinvis afgelopen zaterdag tijdens de Nederlandse Muziekdagen in Utrecht. Hij componeerde zijn eerste grote werk voor het Metropole Orkest. Spinvis haalt alles uit de kast: decors, kostuums, video en meer. Tijdens het concert treden naast Spinvis en het Metropole Orkest o.a. op: Hans Dagelet, Simon Vinkenoog en de mezzo-sopraan Margriet van Reisen.

5 Berichten lezen

Boom met boodschappen

www.ecotonoha.com

Vraag me niet hoe ik er terechtkwam en iets te zoeken heb je er ook niet echt. Maar het is wel mooi: een grafische boom, ‘op z’n Japans’, dus lekker gelikt. Het bladergroen bestaat uit boodschappen van bezoekers. Het is een soort fractal; van dichtbij is er weer een oneindige diepte en na inzoomen nog meer diepte. Zet de muziek wel uit, die is sekte-achtig. Voor zover je het kunt lezen (want ook al kun je oneindig inzoomen, dan staan er toch nog een miljoen boodschappen over elkaar heen), zie je dat iedereen zo geweldig positief is. Een psychologisch onderzoek naar de lol van dit alles zou interessant zijn; waarom je als anonieme eenling een minimale bijdrage wilt leveren aan een grootschalig wereldwijd project zonder enig belang. Andere variaties op deze website zijn sites waar je 1 pixel mag toevoegen aan een tekening. En zo nog 100.000 varianten. Geen enkele zo mooi als deze. (VL)

6 Aankleden

Spijkerskibroek

www.peakperformance.com , vanaf 319 euro

Hip op de piste is vanaf het prille begin een big issue. En zolang er nog geen retro-skioorden bestaan, kunnen die roze skioverall en die stretch skihose in de kast blijven liggen. Sterker nog, voordat we de skitas pakken moeten we – als rechtgeaarde modeverslaafden – ons afvragen of de skibroek van vorig jaar nog wel kan dit jaar. Om de kloof tussen de zwarte afdaling en de Kalverstraat wat te dichten, komt Peak Performance met de spijkerbroek als skibroek. Daarmee is Peak niet de eerste, maar het is zeker een gewild object voor wie zich als boarder of skiër wil onderscheiden. De denim pants van Peak Performance zijn er in vrouwen- en mannenmodellen, gemaakt van katoen, polyester en elastaan. Op de website staan plaatjes van de verschillende modellen en kleuren. De broeken zijn waterafstotend en vuilwerend en hebben een gevoerde binnenbroek. (JvG)

7 Goeie grappen

Grappen over de NS

www.omroephumor.nl

De trein van Gouda naar Alphen aan de Rijn staat ergens in een weiland stil. De conducteur: „Station weiland.” Maker van omroephumor.nl is Freek Dijkstra. Op zijn eigen site, waar je naar kan doorklikken, valt te lezen dat de 31-jarige medewerker aan de Universiteit van Amsterdam behalve van dansen en computers, ook van treinen houdt. Dat verklaart zijn initiatief. In 1995 is hij begonnen met het verzamelen van rare, grappige en vervelende mededelingen van conducteurs en stationomroepers. Een voorbeeld uit de categorie vertragingen. Na een reis tussen Rotterdam en Utrecht met bijna een halfuur vertraging: „Dames en heren. We komen aan in Utrecht. Dat is fijn.” En eentje over overstappen: „Dames en heren, wij naderen nu station Barendrecht. (korte stilte) Nou ja, station.......” Deze maand is het boek, Uw geld of uw kaartje, met de 465 leukste bijdragen uitgekomen. (FH)

Met bijdragen van Jessica van Geel, Fieke Hoogstad, Ewout Lamé en Viola Lindner