Willem II vergroot zorgen van ADO

Willem II is door een overwinning van 2-1 op ADO Den Haag van de vijftiende naar de veertiende plaats gestegen op de ranglijst van de eredivisie. De Braziliaanse voetballer Cristiano, overgekomen van FC Basel (voorheen Roda JC en NAC) was de grote man van Willem II. Na de openingstreffer van Santi Kolk voor ADO maakte hij voor rust gelijk en na de pauze het winnende doelpunt. ADO bleef laatste in de eredivisie.

In Den Haag blijven de zorgen om lijfsbehoud daardoor onveranderd groot. ADO had voor de 25ste competitieronde een waslijst aan geblesseerde spelers. Onder hen drie keepers. Nadat de Haagse club vergeefs had geprobeerd Jeffrey Loozen uit de A-jeugd speelgerechtigd te krijgen, moest coach Lex Schoenmaker daarom keeperstrainer René Stam mee naar Tilburg nemen als mogelijke invaller voor Richard van Nieuwkoop. „Want”, zei Schoenmaker over het probleem, „we kunnen moeilijk een regenjas in het doel hangen.” Stam hoefde niet van de bank te komen.

De overwinning van Willem II was niet onverdiend, hoewel de tegenstander vocht voor minimaal een punt. ADO speelde de degradatiewedstrijd in Tilburg namelijk niet vanuit de loopgraven. De Haagse club viel, wanneer het kon, met zoveel mogelijk spelers aan. Maar ADO, met zijn zwakke middenveld, moest zich de meeste tijd terugtrekken.

NAC bracht de trouwe aanhang al aardig in carnavalsstemming. De ploeg van trainer Ernie Brandts won in eigen stadion overtuigend van Sparta: 3-1. De schade voor Sparta bleef beperkt omdat doelman Harald Wapenaar weigerde mee te werken aan een Bredaas doelpuntenfestijn.

Voor rust scoorde Glen Salmon. In de tweede helft zetten Edwin de Graaf en Maceo Rigters NAC op 3-0. Spartaan Sjaak Polak maakte nog 3-1 uit een strafschop.

In de eerste divisie is De Graafschap twee punten verder uitgelopen op RBC. De koploper won zelf met 4-1 van Fortuna Sittard. De naaste concurrent kwam thuis tegen Veendam niet verder dan 1-1. Het verschil tussen beide teams is nu vier punten. (ANP)