Wie is Ellen DeGeneres en waarom moeten wij haar kennen?

OSCARPRESENTATRICE: Whoopi Goldberg ** FILE ** Whoopi Goldberg, the new face and voice of the Universal Studios tour, talks with reporters after taking a guest turn as guide aboard one of the studio's trams at Universal City, Calif., in this Tuesday, July 18, 2006 file photo. Last year, the government of Guinea-Bissau learned that Whoopi Goldberg had taken a DNA test showing that her genetic makeup is 90 percent Papel, a tribe indigenous to that country on Africa's western seaboard. (AP Photo/Reed Saxon) Associated Press

De 48-jarige Amerikaanse comédienne en actrice Ellen DeGeneres is de tweede vrouw die in de geschiedenis van de Academy Awards, de Oscar-uitreiking mag presenteren. Zondag 25 februari is het zover. De show is rechtstreeks op de Nederlandse tv te zien, op 26 februari van half drie tot vijf in de ochtend op de digitale zender Film 1. De uitzending van de Academy Awards wordt vooraf, in de pauzes en na afloop becommentarieerd door René Mioch en Nederlandse acteurs.

Whoopi Goldberg was de eerste vrouw die de Oscars mocht uitreiken. Nu is het de beurt aan de in de VS omstreden actrice – omstreden omdat ze openlijk lesbisch is.

DeGeneres’ komische carrière begon in 1980, toen ze presentatrice werd in een comedycafé in haar woonplaats New Orleans. Tussen alle mannen viel ze op, en ze won op een kabeltv-kanaal, Showtime, de titel ‘America's Funniest Person’. Daardoor kreeg ze tv-optredens en won als beste vrouwelijke stand-up in 1991 de American Comedy Awards. Ze speelde in sitcoms als Open House en Laurie Hill, en werd ster in de serie These Friends of Mine, die al gauw omgedoopt werd in de serie Ellen. Van 1994 tot 1998 was de serie een groot succes, met een hoogtepunt van 46 miljoen kijkers, in de aflevering waarin de personage die DeGeneres speelde er openlijk voor uitkwam dat ze lesbisch is. Ook in het werkelijke leven kwam ze openlijk voor haar homoseksualiteit uit.

DeGeneres presenteerde eerder al, met succes, in 2001 de tv-prijzenuitreiking, de Emmy Awards. (BBC)