Voelhoorns van de cel

Voelhoorns van de cel Het menselijk lichaam wemelt van de cellen die op stap willen. Nieuwe zenuwcellen, uitbreidende bloedvaatjes, overal groeit en krioelt het en zoekt het zich een plaats binnen bestaande structuren. Maar hóe doen ze dat? Aan de celzijde die naar nieuwe gebieden is gericht ontstaan uitstulpingen: filopodia. Daaraan ontwikkelen zich op beslissende momenten een soort afwasborstels van moleculaire vezels (actinepolymeren, rood op de foto) die aan hun uiteinden integrinemoleculen (groen) zodanig richten dat die contact kunnen maken met nieuwe hechtingsplaatsen (Science, 16 februari). De polymeervorming is het snelst in de gewenste richting, maar varieert wat zijwaarts om geen bindingsmogelijkheden onbenut te laten. Cellen verplaatsen zich zo met een snelheid van ongeveer een duizendste millimeter per minuut. (WK)

Het menselijk lichaam wemelt van de cellen die op stap willen. Nieuwe zenuwcellen, uitbreidende bloedvaatjes, overal groeit en krioelt het en zoekt het zich een plaats binnen bestaande structuren. Maar hóe doen ze dat?

Aan de celzijde die naar nieuwe gebieden is gericht ontstaan uitstulpingen: filopodia. Daaraan ontwikkelen zich op beslissende momenten een soort afwasborstels van moleculaire vezels (actinepolymeren, rood op de foto) die aan hun uiteinden integrinemoleculen (groen) zodanig richten dat die contact kunnen maken met nieuwe hechtingsplaatsen (Science, 16 februari). De polymeervorming is het snelst in de gewenste richting, maar varieert wat zijwaarts om geen bindingsmogelijkheden onbenut te laten. Cellen verplaatsen zich zo met een snelheid van ongeveer een duizendste millimeter per minuut. (WK)