Vier Roemenen gearresteerd om vrouwenhandel

De Nationale Recherche heeft in Amsterdam en Assendelft vier Roemenen aangehouden die worden verdacht van vrouwenhandel. Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) gisteren bekendgemaakt.

De vier Roemenen, drie mannen en een vrouw, stelden Roemeense vrouwen te werk in de raamprostitutiegebieden van Amsterdam, Alkmaar en Den Haag. De politie ontdekte de handel vorig jaar, toen bleek dat Roemeense vrouwen met valse Hongaarse paspoorten als prostituee werkten op de Wallen in Amsterdam en in Den Haag. Volgens het Openbaar Ministerie gebruikten de vrouwen de valse paspoorten voor het huren van kamers in een bordeel. Ze gebruikten ze ook om zich in te schrijven als zelfstandig prostituee bij de Kamer van Koophandel.

De verdachten brachten de vrouwen onder in panden van huisjesmelkers in Amsterdam. De handelaren hielden de vrouwen afhankelijk door per dag minimaal 250 euro van hun inkomsten op te eisen, aldus het OM. In de woningen van de verdachten vond de Nationale Recherche tien Roemeense vrouwen. Om hoeveel vrouwen het in totaal gaat, kon het OM gisteren niet zeggen.

Een week geleden maakte het OM de aanhouding van een twaalftal verdachte Turkse vrouwenhandelaren bekend. Die werkten samen in een Europees netwerk. Deze zaak staat volgens het OM los van de zaak met de Roemenen. De Turkse handelaren mishandelden de vrouwen zowel lichamelijk als psychisch. Deze vrouwen kwamen uit Duitsland, Nederland, Polen, Roemenië, Bulgarije en Ierland en werden in Nederland tewerkgesteld.