Turkmeen kan online

In de Turkmeense hoofdstad Asjgabat zijn gisteren de eerste twee internetcafés van het land geopend. De lokaaltjes, met elk vijf computers, bevinden zich in het telegraafgebouw en een telefooncentrale van TurmenTelekom, de enige aanbieder van internet in het land.

De nieuwbakken president Goerbangoeli Berdymoechammedov beloofde gisteren dat alle scholen toegang tot het web krijgen en dat ook in de provincie internetcafés worden geopend.

Berdymoechammedov werd eerder deze week na symbolische verkiezingen beëdigd als opvolger van de in december vorig jaar overleden autoritaire president Saparmoerat Nijazov, bijgenaamd Vader aller Turkmenen.

Onder Nijazovs leiding was internet officieel alleen toegankelijk voor hoge ambtenaren en staatsorganisaties, geaccrediteerde buitenlandse journalisten en ambassades. Veel websites werden geblokkeerd. Nijazovs portret siert desondanks de muren van beide internetcafés.

Volgens de beheerder van de internetcafés worden er nu geen pagina’s gecensureerd. Persbureau AP meldt dat er ook geen zichtbare pogingen werden gedaan de bezoekers te registreren of te controleren welke sites worden bezocht. Wel bleven de computers grotendeels onbezet. Volgens de beheerder komt dat omdat er geen reclame voor de cafés is gemaakt.

De prijs speelt mogelijk ook een rol. Een uur internetten kost nu ongeveer drie euro. „De snelheid is geweldig, maar het is stinkend duur”, aldus Goelsar Berdyklytsjeva, een derdejaars studente die de verbinding uitprobeerde. Het gemiddelde maandinkomen in Turkmenistan is 60 euro. Tweederde van de bevolking leeft onder de armoedegrens. (AP, AFP)