Tsjechische kerk geen eigenaar van St. Vitus

Is de St. Vituskathedraal, de grootste en belangrijkste kerk van Praag, eigendom van de katholieke kerk, of van de Tsjechische staat? De kerk is eigendom van de staat, zo oordeelde gisteren het Tsjechische Hooggerechtshof. De St. Vitus is vorig jaar op last van een lagere rechter aan de katholieke kerk teruggegeven, maar dat oordeel is gisteren door het Hooggerechtshof vernietigd.

De kathedraal naast de Praagse Burcht – sinds 1918 zetel van de Tsjechoslowaakse, respectievelijk de Tsjechische president – torent hoog uit boven Praag en en domineert de skyline van de stad. Gebouwd werd de kerk vanaf 1344, onder de beroemde keizer Karel IV. Eeuwenlang werden hier de koningen van Bohemen gekroond.

In 1954, ten tijde van het stalinisme, werd de kathedraal staatsbezit. In oktober 2005, zestien jaar na de val van het socialisme, besliste een rechter na een proces dat dertien jaar had geduurd dat het eigendomsrecht van de katholieke kerk in 1954 door de communisten nooit officieel was afgeschaft en dat de katholieke kerk dus nog steeds formeel eigenaar was van de St. Vitus. Een hof van beroep bevestigde in juni vorig jaar dat oordeel, en de St. Vitus werd in september officieel aan de kerk overgedragen.

Maar het Hooggerechtshof vindt de laatste twee vonnissen onjuist. Het verwees de zaak gisteren terug naar een lagere rechter. De Tsjechische staat is dus, althans voorlopig, weer eigenaar van de St. Vitus. (AFP)