Tsjaikovski: Symfonieën 4, 5, 6 o.l.v. Antonio Pappano

Tsjaikovski: Symfonieën 4, 5, 6 o.l.v. Antonio Pappano (EMI 3 53258) 4 ballen ****-
Tsjaikovski: Symfonieën 4, 5, 6 o.l.v. Antonio Pappano (EMI 3 53258) 4 ballen ****-

Tsjaikovski: Symfonieën 4, 5, 6 o.l.v. Antonio Pappano(EMI 3 53258)4 ballen

Heerlijk vond Tsjaikovski het in Italië en daar componeerde hij dus Capriccio Italien en Souvenir de Florence.

Hij logeerde in Venetië in kamer 106 van een hotel dat nu Londra Palace heet, om de hoek bij het Dogenpaleis met uitzicht op het Lido en de Adriatische Zee. Daar componeerde hij in 1877 de eerste drie delen van zijn Vierde symfonie.

In Italië weten ze dus van Tsjaikovski en zijn Vierde symfonie, nu de opening van twee cd’s met zijn laatste drie symfonieën, opgenomen in Rome door het Orkest van de Accademia Nazionale di Santa Cecilia o.l.v Antonio Pappano.

‘De Vierde symfonie begint met het noodlot’, zei Tsjaikovski zelf. En dat noodlot baant zich steeds prominenter een weg door de symfoniën nrs 4, 5 en 6, tot die ‘Pathétique’ eindigt in een catastrofe, men hoort letterlijk het sterven. Negen dagen na de première in 1893 was Tsjaikovski dood.

KASPER JANSEN

    • Kasper Jansen