Televisie Voorkeur

In de documentaire The Piramid worden de recentste archeologische ontdekkingen gecombineerd met computeranimatie, opnames op locatie en reconstructies. België 2 (Canvas) 21.05-22.00u. Foto AP Tourists ride horses and camels at the historical site of the Giza Pyramids, near Cairo, Egypt, Sunday Dec. 18, 2005. Egypt prepares for winter tourism season after slowdown caused by July terror attacks in the Red Sea resort of Sharm El Sheik. (AP Photo/Hasan Jamali) Associated Press

documentaire

Close up: Errol Flynn: Duivelskunstenaar en Don Juan. Documentaire over de filmster Errol Flynn (1909-1959), op eenzame hoogte in piraten- en avonturiersrollen en privé zo’n groot consument van seks en drugs dat zelfs in Hollywood de wenkbrauwen werden gefronst. Werd als acteur tot zijn verdriet niet serieus genomen. Ned.2, 18.55-19.55u.

Panorama: Vuurdood. Reportage over het lot van vrouwen in het Afghanistan van na de Talibaan. Elk jaar steken in het plaatsje Herat alleen al tweehonderd vrouwen zichzelf in brand, in een poging zich te bevrijden uit hun huwelijk. Zoals Gololai, die door haar broer zeer tegen haar zin was uitgehuwelijkt voor 3000 dollar. Zij overleefde haar wanhoopsdaad niet. België 2, Canvas, 20.00-21.05u.

Profiel: Beckenbauer/Cruijff. Het blijft toch je broer... Documentaire waarin de broers van de voetballers Cruijff en Beckenbauer naar hun eigen bestaan kijken, maar ook naar dat van hun beroemde familieleden. Klopt het cliché dat ze geen eigen leven kunnen leiden? Hoe is de verhouding met hun broer, die ze vaker op televisie zien dan in werkelijkheid? Aan de hand van oude foto’s en een zoektocht door de buurt waar ze opgroeiden, duiken Henny Cruijff en Walter Beckenbauer in hun jeugd en in die van Johan en Franz. Ned.2, 21.10-22.00u.

praatprogramma

Tegenpolen. Bas Haring, filosoof, schrijver, tv-presentator en hoogleraar in Leiden, discussieert over geloof en wetenschap met Cees Dekker, hoogleraar moleculaire biofysica in Delft. Zijn geloof en wetenschap met elkaar te combineren zijn of sluiten ze elkaar juist uit? Ned.2, 22.50-23.20u.

informatief

De avond van het handboek voor de moderne vrouw. In een quiz wordt onder vrouwen van alle leeftijden de actuele en historische kennis gepeild over onderwerpen als werken buitenshuis, financiën binnen het gezin, opvoeding, oppassen en huishoudelijke hulp. Met als teamcaptains Sara Kroos, cabaretière, schrijfster Naema Tahir, zangeres Suzanne Kleman, burgemeester Annemarie Jorritsma en journaliste Wouke van Scherrenburg. De quizvragen zijn geïnspireerd op verschillende handboeken voor de vrouw uit de vorige eeuw en worden geïllustreerd met historische fragmenten uit o.a. het Polygoon journaal en korte reportages. Ned.3, 20.30-22.05u.

Zembla: Gek van geluk. Reportage over de organisaties Landmark en CSA Europe die groepstrainingen verzorgen voor zoekers naar een gelukkiger leven. De trainingen zijn niet ongevaarlijk. Deelnemers kunnen in ernstige psychische problemen raken en soms komen cursisten in een acute psychose terecht. Gesprekken met ex-cursisten, een voormalige medewerker en psychiaters over de gevaren van deze trainingen. Ned.3, 22.15-22.50u.

Kunst

Boeken. Frank Westerman over zijn nieuwe boek Ararat, waarin hij een reis maakt op het breukvlak van religie en wetenschap naar de berg waar ooit de ark van Noach zou zijn gestrand. De schrijver beklimt de berg. In het boek houdt hij verschillende mythes tegen het licht. Ned.1, 11.30-12.00u.

NPS Arena. Gast o.a. karikaturist en illustrator Paul van der Steen n.a.v. een expositie van zijn werk in het Rotterdamse museum Atlas van Stolk en Rosemin Hendriks, wier zelfportretten te zien zijn op de tentoonstelling Terug naar de figuur in de Rotterdamse Kunsthal. Verder een reportage over de serenade Gran Partita van Wolfgang Amadeus Mozart. De nieuwe serie Art in the Family volgt families die werkzaam zijn in de kunsten. De eerste aflevering gaat over de familie Posthuma de Boer, de fotograaf Eddy, zijn vrouw de zangeres en journaliste Henriette en hun dochters: de fotografe Tessa en de schrijfster en theaterproducente Eva. Ned.2, 17.00-18.55u.

muziek

Vrije geluiden. Zanger Gino Vannelli over het schrijven van de ultieme pop/hitsong, over imago en muziek en over zijn samenwerking met pianist /componist Michiel Borstlap. Verder het Chinese muziekensemble Min Wu Xu met Min Xiao Fen (pipa, zang) Xu Fengxia (zhen, zang) en Wu Wei (shen en erhu) die een mix van traditionele en moderne muziek spelen. Ook aandacht voor componist Wim Zwaag. Ned.1. 10.30-11.30u.

sport

NOS- Studio Sport. WB schaatsen in Erfurt en indoor atletiekwedstrijden in Gent. Ned.1, 13.04-17.25u. & 18.00-19.05u.

De wedstrijden. Samenvattingen van voetbalwedstrijden. 19.00-20.30u. & 22.45-23.45u.