Televisie Overige Films

Perfect (James Bridges, 1985, VS). John Travolta’s carrière had weer op de rails moeten komen met zijn rol als journalist met writer’s block die verliefd wordt op fitnessinstructrice. Gebaseerd op semiautobiografisch verhaal van Aaron Latham voor Rolling Stone waarin de oppervlakkigheid van de fitnesscultuur aan de kaak wordt gesteld. Jann Werner, destijds uitgever van Rolling Stone speelt zichzelf. RTL4, 13.50-16.00u.

The Glenn Miller Story (Anthony Mann, 1954, VS). James Stewart speelt hoofdrol in degelijke, zoetgevooisde biografie van legendarische bandleider. Uitstekende reproductie van de ‘Miller-sound’. België 1, 14.00-15.50u.

Ricochet (Russell Mulcahy, 1991, VS). Harde actiefilm met intelligent, maatschappijkritisch scenario dat mede werd geschreven door Menno Meyjes. Ontsnapte psychopatische moordenaar John Lithgow bouwt kafkaësk netwerk van beschuldigingen op rond de ambitieuze Denzel Washington, die hem destijds arresteerde. De vieste ratten in het labyrint zijn de televisiejournalisten. RTL5, 22.00-0.00u.

Universal Soldier (Roland Emmerich, 1992, VS). De Zweedse krachtpatser Dolph Lundgren en Muscles from Brussels Jean-Claude Van Damme voor de prijs van één. Beide Vietnamveteranen werden omgebouwd tot hersenloze, onsterfelijke vechtmachines. Droogkomische afhandeling van een scenario dat er verder niet toe doet. Veronica, 22.00-0.00u.

Body Double (Brian De Palma, 1984, VS). Even schaamteloos als geraffineerd entertainment van voyeur De Palma. Zowel de hoofdpersoon als de camera gluurt zich een ongeluk in thriller vol gezichtsbedrog en zondige seks, over een claustrofobische acteur die geobsedeerd raakt door zijn strippende overbuurvrouw. In hun excessiviteit geestige griezeleffecten en brutale echo’s van Hitchcocks Vertigo en Rear Window. Met Craig Wasson, Melanie Griffith. RTL7, 22.25-0.29u.

Tootsie (Sydney Pollack, 1982, VS). Intelligente en ontwapenende komedie over seksegebonden gedragspatronen. Dustin Hoffman excelleert in zijn ‘dubbelrol’ van werkloos acteur die zich als actrice vermomt en dan razend populair wordt dankzij rol van ziekenhuisdirectrice in een soap opera. Oscar voor bijrol van Jessica Lange. Net5, 23.20-1.30u.

Het rode korenveld (Zhang Yimou, 1987, China). Oogverblindend regiedebuut van de cameraman van Gele aarde en latere regisseur van o.a. Raise the Red Lantern. Energiek varieert hij in beeld en verhaal op de macht van de wilde gierst, in een opzwepende film die zowel exotisch is als een pijnlijk verslag van Japanse oorlogsterreur tegen de Chinese boerenbevolking. In Nederland een opmerkelijke filmhuishit. Met Gong Li, Jiang Wen. België 2, 23.50-1.25u.

Monrak transistor/Transistor Love Story (Pen-Ek Ratanaruang, 2001, Thailand). Festivallieveling van de satirische regisseur van 6ixtynin9 is een muzikale komedie over Thaise countryzanger die vrouw en dienstplicht ondergeschikt maakt aan carrièrezucht. Ned. 2, 23.55-1.40u.

Roger Dodger (Dylan Kidd, 2002, VS). Vlotgebekte zedenkomedie van de New Yorkse regisseur Dylan Kidd won in 2002 op het Filmfestival Venetië de prijs van de internationale filmkritiek. De film werd in Amerika vergeleken met het werk van David Mamet (om z’n spervuurdialogen) en Neil LaBute (dé battle-of-the-sexes-filmer). Met leuke bijrollen voor Jennifer Beals (‘Flashdance’) en Elizabeth Berkley (‘Showgirls’). BBC 2, 0.35-2.15u.

Red Ball Express (Budd Boeticher, 1952, VS). Degelijke Tweede Wereldoorlogsfilm over geheime bevoorrading van generaal Patton in bezet Frankrijk. Met Jeff Chandler, Sidney Poitier. BBC 2, 3.05-4.30u.