Televisie Film van de Dag

Uit de film Heaven. scene uit de film Heaven (2002) FOTO: RCV RCV

Heaven. Cate Blanchett pleegt in Turijn een aanslag op een drugshandelaar, die de verkeerden treft. Tijdens haar verhoor wordt de jonge carabiniere Giovanni Ribisi verliefd op haar, en helpt haar ontsnappen. Het scenario van Heaven werd geschreven door de in 1996 overleden Poolse regisseur Krzysztof Kieslowski en co-scenarist Krzysztof Piesiewicz. Tom Tykwer verfilmde het in 2001. Kan een vrouw die een bom plaatst, waardoor vier voorbijgangers gedood worden, genade vinden? Het begrip ‘genade’ was een thema van Kieslowski in films als Dekalog en de Bleu-Blanc-Rouge-trilogie. Tykwer (Winterschläfer, Lola rennt) deelt met Kieslowski de belangstelling voor metafysica, toeval en predestinatie. Opnieuw bedient Tykwer zich van muziek van de religieuze componist Arvo Pärt om op gedragen toon te laten zien en horen dat voor criminelen liefde, geloof en rede nog bereikbaar zijn.(Tom Tykwer, 2002, D/I/VS/F/GB), Ned. 3, 20.30-22.10u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg