Televisie Film van de Dag

Clint Eastwood starred as retired gunfighter turned farmer William Munny in the 1992 Academy Award®-winning film "Unforgiven." Eastwood received a Best Actor Oscar® nomination for his performance in the film, which was named Best Picture of the year. In addition, Eastwood won the Oscar for his work directing the film. "Unforgiven" will screen at the Academy of Motion Picture Arts and Sciences in Beverly Hills on Monday, September 29, 2003, as part of the 75th anniversary screening series "Facets of the Diamond: 75 Years of Best Picture Winners." PHOTO: Academy of Motion Pictures and Sciences
Clint Eastwood starred as retired gunfighter turned farmer William Munny in the 1992 Academy Award®-winning film "Unforgiven." Eastwood received a Best Actor Oscar® nomination for his performance in the film, which was named Best Picture of the year. In addition, Eastwood won the Oscar for his work directing the film. "Unforgiven" will screen at the Academy of Motion Picture Arts and Sciences in Beverly Hills on Monday, September 29, 2003, as part of the 75th anniversary screening series "Facets of the Diamond: 75 Years of Best Picture Winners." PHOTO: Academy of Motion Pictures and Sciences Academy of Motion Pictures and Sciences

Unforgiven. Deze schitterende western gaat over de oude revolverheld Bill Munny, gespeeld door regisseur Clint Eastwood. In een van de eerste shots glijdt varkens houdende weduwnaar uit als hij een van zijn beesten wil grijpen. Pats, met z’n snufferd in de modder. Alle heroïek is uit zijn leven verdwenen. Hij neemt nog één keer de wapens op: als een hoer door een klant met een mes bewerkt wordt, huren haar collega’s de ex-desperado in om de daders te grazen te nemen. Unforgiven is een anti-western die kanttekeningen plaatst bij de romantisering van geweld. De zin „It’s a hell of a thing, killing a man” is cruciaal. Clint Eastwood ontmythologiseert even efficiënt de heldenretoriek van oorlogsfilms met zijn indrukwekkende ‘tweelingfilms’ over de slag om Iwo Jima, Flags of our Fathers en het deze week in de bioscoop uitgebrachte Letters from Iwo Jima. (Clint Eastwood, 1992, VS), Veronica, 22.55-1.20u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg