Standbeeld voor Elvis op Hawaiï

Op het Amerikaanse eiland Hawaii wordt een standbeeld opgericht voor de rock ‘n’ roll zanger Elvis Presley (1935-1977). Het standbeeld komt te staan op de plaats waar Presley in 1973 zijn tv-concert Aloha from Hawaii gaf; het eerste live concert dat per satelliet wereldwijd werd verspreid. Naar schatting één miljard mensen in veertig landen zouden het gezien hebben.

Mufi Hannemann, de burgemeester van Honolulu zei: „Hawaïi beschouwt Elvis als zijn adoptiezoon. Hij blijft een deel van de Hawaiïaanse identiteit, en voor velen van ons een idool en een held.”

Presley nam drie films op in Hawaiï (Blue Hawaii, Girls Girls Girls en Paradise, Hawaiian Style), hij gaf er verschillende concerten en kwam er vaak op vakantie. Volgens Jerry Hopkins, schrijver van het boek Aloha Elvis: Hawaii’s Great Friend, was de komst van Presley naar het eiland van even grote invloed op de Hawaiïaanse volksmuziek als de introductie van de Portugese ukelele in de 18e eeuw.

Het beeld wordt in juli onthuld ter ere van Presleys dertigste sterfdag, op 16 augustus.