Sexy chromosomen

Onze inzending, het project seXY chromosomen, komt ruim aan bod in de bijlage over de Academische jaarprijs, maar het artikel bevat ook enkele `journalistieke vrijheden` (20 januari). Zo wordt in een koptekst het X chromosoom een vrouwelijk chromosoom genoemd, en dat klinkt wel leuk, maar het is misleidend. Mannen hebben immers ook een X chromosoom in vrijwel iedere cel van hun lichaam, en mannen zouden zonder X niet kunnen leven en zelfs geen man kunnen zijn. Het X chromosoom verenigt `vrouwelijk` en `mannelijk` in zich, voor zover die termen op chromosomen van toepassing kunnen zijn. In ieder geval blijkt dat wij ons onderwerp goed hebben gekozen, want er valt nog voldoende te leren over vrouwelijk en mannelijk, en niet alleen voor het bredere publiek.

    • J. Anton Grootegoed Erasmus Mc