Schöler Trio

Hij heeft de Duitse nationaliteit, speelt jazzmuziek, bezocht een bijbelschool, heeft een vrouw en twee kinderen en woont in Arnhem.

Met zo’n profiel kom je niet op de Nederlandse tv en met zijn debuut cd Introducing Stefan Schöler maakt hij het zichzelf het nog moeilijker. Want wie wil er luisteren naar een musicus die geen standards speelt, geen beroemde (gast)musici mee laat doen en niet op de hoes laat zetten dat hij “eigenlijk” een genie is?

Hoewel Schöler meedeelt geen “retrokunst” te willen maken lijkt hij zo weg gelopen uit de jaren vijftig. Zijn fraseringen zijn rafelig, het instrument waarop hij speelt is geen Steinway Grand of Bösendorfer maar een Yamaha c5 piano met aanleg voor artritis.

Dat deze pianist desondanks toch communiceert is te danken aan een soort poëtisch talent dat waarschijnlijk alleen is besteed aan hen die vertrouwd zijn met de zijstraten van de bebop.

Wie nog nooit naar Argonne Thornton, Elmo Hope, Gildo Mahones en Dick Twardzik geluisterd, heeft kan deze pianist misschien beter nog even laten wachten.

Dit is een plaat voor gelouterde jazzo’s en Schöler is pas 31.

Frans van Leeuwen

Stefan Schöler Trio: Introducing Stefan Schöler (EGPRO stsc 0506-1). www.stefanscholer.com

    • Frans van Leeuwen