Rapport Polen levert geen vuurwerk op

De morele revolutie van Lech en Jaroslaw Kaczynski, de president en premier van Polen, heeft gisteren een lelijke knauw gekregen bij de publicatie van een rapport over de militaire inlichtingendienst WSI.

Het langverwachte rapport over de greep van oud-communisten op de militaire inlichtingendienst (WSI) heeft niet het beloofde vuurwerk opgeleverd.

„Het is interessant, maar het is geen bom”, zei Senaatsvoorzitter Bogdan Boruszewicz in een eerste reactie. De Kaczynski’s zeggen dat de communisten na 1989 veel invloed hebben behouden en Polen politiek en economisch hebben benadeeld. Het onderzoek naar de WSI moest de bewijzen leveren.

Eén conclusie is dat Russische spionnen nog lang na de val van het communisme hun gang konden gaan op Poolse bodem. De WSI zou hun geen strobreed in de weg hebben gelegd. Maar, zo merkte een analist gisteren op, groot kan de invloed van de Russen nooit zijn geweest. „We zijn lid geworden van de NAVO en van de Europese Unie.”

In het rapport worden 64 informanten van de WSI bij naam genoemd. Er zit geen enkele grote naam bij. Volgens de sociaaldemocratische oud-minister van Defensie Jerzy Szmajdzinski heeft de regering de dienst „om niets” overhoop gehaald en de nationale veiligheid van Polen onnodig ondergraven.

Volgens critici is het rapport vaag, suggestief en warrig en werkt het geforceerd naar een al bij voorbaat getrokken conclusie. Er is veel kritiek op de auteur, Antoni Macierewicz. Hij en de Kaczynski’s zijn al jaren politieke bondgenoten. Ze waren onder het communisme actief bij de vrije vakbond Solidariteit, maar raakten in de jaren negentig politiek geïsoleerd. Zij zien dat als het werk van de WSI.

In het rapport wordt uitgehaald naar de oud-presidenten Lech Walesa en Aleksander Kwasniewski en naar alle ministers van Defensie, omdat zij de WSI nooit tot de orde hebben geroepen. Walesa was leider van Solidariteit, maar raakte later in onmin met de Kaczynski’s. Kwasniewski, nog steeds zeer populair, is een oud-communist.