Over de schutting gegooid door ING

ING is koploper in het uitbesteden van werk. Inclusief personeel. 200 werknemers willen dat de rechter ingrijpt om hun oude arbeidsvoorwaarden te redden.

Werknemers van ING zitten in de rechtszaal. Zij worden doorgeschoven naar een ander bedrijf en vrezen er in arbeidsvoorwaarden op achteruit te gaan. Foto Merlin Daleman Kortgeding tegen ING. Paleis van Justitie, 's-Hertogenbosch. 16-02-07 © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

De drie vrouwen van de Ongeruste Achterban hebben een man die werkt bij ING. Nu nog wel. „Maar vanaf 1 april werken ze voor Astron. Hetzelfde werk, hetzelfde gebouw, maar veel slechtere arbeidsvoorwaarden”, zegt Ans Huisman.

Huisman, Hellen Schagen en Marjo Melchers kunnen niet accepteren dat hun echtgenoten na tientallen jaren opeens bij een nieuwe, slechter betalende werkgever terechtkomen. De mannen werken alle drie op de postafdeling van bankverzekeraar ING. „Dit zijn de werknemers die al bij de bank werken sinds het postcheque- en wisseltijdperk”, zegt Huisman in de gang van de rechtbank. De gemiddelde leeftijd van deze werknemers is 54 jaar.

Omdat de afdeling het door de digitalisering steeds minder druk kreeg, besloot ING ruim twee jaar geleden de postverwerking en zijn 700 werknemers uit te besteden aan het Britse Astron. ING en Astron maakten met de vakbonden afspraken over de arbeidsvoorwaarden, die FNV Bondgenoten ‘goudgerand’ noemde. 210 werknemers waren het daar niet mee eens, en vroegen de rechter gisteren in een kort geding om in te grijpen.

Steeds meer bedrijven besteden activiteiten uit aan gespecialiseerde bedrijven. Het begon met schoonmaak, catering en de automatisering. De laatste jaren brengen grote bedrijven als ABN Amro, ING en KLM ook administratieve krachten, telefonistes, en postverwerkers elders onder. Om te voorkomen dat ze mensen moeten ontslaan, zeggen de bedrijven. Om goedkoper uit te zijn, volgens de werknemers.

Net als in deze zaak is het probleem vaak dat de nieuwe werkgever soberder arbeidsvoorwaarden heeft, die hij ook op de nieuwe werknemers wil toepassen. „Het is heel simpel”, zegt advocaat Simon Tan van de ING-werknemers tegen de rechter in Den Bosch. „Dat mag niet.”

Als een bedrijf een deel van zijn activiteiten verkoopt, beschermt de wet de werknemers van die afdelingen. Ze komen automatisch in dienst bij de nieuwe werkgever, én ze mogen er niet op achteruit gaan in arbeidsvoorwaarden. „Dus de mooie CAO van ING geldt ook voor de nieuwe werkgever”, zegt Tan.

Maar zo is het niet gegaan, zegt Tan. Hij somt een lange lijst verslechteringen op. „Geen winstdelingsregeling, geen korting op hypotheken en andere ING-producten, een slechtere pensioenregeling met hogere premies, de aandelenopties.” Ook de kortingen voor ING-werknemers bij postorderbedrijf Neckermann blijven niet onvermeld. Volgens Tan gaan werknemers er jaarlijks duizenden euro’s op achteruit.

ING heeft alle werknemers een eenmalig compensatiebedrag aangeboden tussen de 5.000 en 15.000 euro. Maar dat is volgens Tan niet genoeg. Volgens hem moeten werknemers precies dezelfde arbeidsvoorwaarden houden.

Zo simpel is het niet, zeggen de advocaten van Astron en ING. De wet zegt niet dat de werkgever niets aan de arbeidsvoorwaarden mag wijzigen, zegt advocaat De Wind van Astron. Ook de werknemer moet zich ‘redelijk’ opstellen bij zulke wijzigingsvoorstellen. Dat betekent om te beginnen dat hij moet accepteren dat niet alles hetzelfde blijft.

Dan legt De Wind uit waarom deze regeling volgens ING en Astron redelijk is. Als zij aankomt bij de „vorstelijke compensatie” aan de werknemers, beginnen de ruim 100 werknemers die in de kleine rechtzaal gepropt zitten te joelen. Ook de opmerking dat 560 andere werknemers de regeling wél accepteren, ontlokt sissen en morren. Advocaat Rogier Duk van ING wijst op het verschil tussen faciliteiten, die een werkgever ongestraft mag wijzigen („zoals toegang tot een studiefonds, of kortingen”) en arbeidsvoorwaarden, waar de werknemer wél recht op heeft.

Directeur Mike Reed van Astron reageert na de zitting laconiek. Hij neemt al vijftien jaar bedrijfsonderdelen over. „In deze fase is er altijd veel weerstand, maar als ze eenmaal bij ons werken, zijn werknemers heel snel weer gemotiveerd.” Echtgenote Huisman ziet het anders: „Als dank voor tientallen jaren trouwe dienst, worden ze over de schutting gegooid.”

    • Elsje Jorritsma