Ondertussen bij de moeilijkste club van ’t land

„Zondag spelen ze met de grootste ui die er is te vinden. Weten we tenminste waarom we huilen.” In de week dat Feyenoord Europees had kunnen spelen, restte de trouwe aanhang niets anders dan grapjes maken.

Het was de week waar Feyenoord heel lang naar uitkeek. De week met een echte Europese voetbalavond in De Kuip, tegen het Tottenham Hotspur van trainer Martin Jol. Maar het mocht niet zijn. Het sporttribunaal in Lausanne verwijderde Feyenoord definitief uit het UEFA-Cuptoernooi. Tot overmaat van ramp verloor de wisselvallige formatie van trainer Erwin Koeman ook nog eens met 4-1 van Ajax enmet 3-0 van FC Twente. Wat doet dat met de sfeer in en rondom De Kuip?

Maandag , 14.00 uur

Gemor. Terwijl de spelers even uitlopen, is er langs het trainingsveld van Feyenoord bij het vijftigtal supporters dat is komen opdagen alleen maar gemor te horen. Gemor over de 3-0 in Enschede van de dag voordien. Drie afgeweken ballen! Gemor over de doelman van ADO Den Haag, Richard van Nieuwkoop, die de bal in het duel met Ajax wel heel schlemielig uit de handen liet glippen bij de Amsterdamse gelijkmaker. Kwam die niet uit de Ajax-jeugd?

Gemor over de eigen technisch directeur Peter Bosz, die zomaar op tv durft te bekennen dat Feyenoord nog steeds geen beleidsplan heeft. Over Erwin Koeman ook, die steeds maar weer schuift met zijn basisopstelling en zo de spelers geen vertrouwen geeft. Twee agenten van de ‘voetbalcel’ houden een oogje in het zeil. Maar de getrouwen langs de lijn hebben geen kwade bedoelingen.

Stein Huysegems, de Vlaming die afgelopen zomer overkwam van AZ en zondag tijdens de rust nog maar eens gewisseld werd, begrijpt het allemaal wel. Hij heeft net een roos gekregen van een trouwe supporter, een voorschotje op Valentijnsdag, met de dringende vraag om het zondag toch beter te doen. „De supporters uiten hun ongenoegen. Dat is heel normaal. Ze verwachten veel van ons, ze hebben het recht om dat duidelijk te maken.”

Ondanks het wisselvallige seizoen heeft de linksbenige speler het nog steeds naar zijn zin in Rotterdam. „Feyenoord is een prachtige club, mijn eerste echte topclub. Maar dit is een jonge ploeg en we moeten nog heel veel leren. En Koeman kan in tegenstelling tot wat supporters soms denken ook heel streng zijn. Dat is logisch. Maar hij is ook rustig, geeft nooit op en verdedigt zijn spelers. Dat vind ik goed.”

„Ik zou wel willen dat Erwin zich ook eens naar de buitenwereld toe boos maakt. Hebben wij ook iets aan”, vindt Joop Verschuuren, de manager van de supportersvereniging. Gelukkig kan er ook gelachen worden langs de lijn. Eén fan vertelt dat-ie ’s ochtends op de rechtbank was, waar hij hoorde over een nieuw strafsysteem. De veroordeelde mocht kiezen van de rechter: een weekje werkkamp of zondag naar Feyenoord. „Nou, doe mij dan maar het werkkamp!”

Dinsdag, rustdag

Vandaag wordt er niet getraind. Een verslaggever laat de sleutels aan de binnenkant van zijn voordeur zitten. Hij staat buiten. De slotenmaker laat weten dat het klusje zo is geklaard. „Hier is makkelijk door te komen. Het lijkt de verdediging van Feyenoord wel.”

Woensdag, 10.45 uur

„Lekker weertje hè.” Angelos Charisteas kan er nog om lachen als hij als eerste het trainingsveld betreedt, maar hij moet een kwartier later dan gepland toch de regen in om te trainen.

Amper twintig fans schuilen onder de overkapping van het Maasgebouw. Het gemor is nog niet verdwenen, al gaan de gesprekken nu even fel over de moeizame worsteling die stoppen met roken heet als over de pijnlijke constatering dat er op Het Kasteel bij Sparta zowaar meer sfeer is dan in de Kuip. „Ja, maar de Spartanen zien strijd! Zien wij strijd?”

Donderdag, 10.30 uur

De zon schijnt. Het gras ruikt voor het eerst naar de lente. En op de dag dat Tottenham had moeten langskomen, is er bezoek uit Engeland. Charlie Bailey (9) is op visite bij zijn oom en tante in Rotterdam. De jonge doelman van County Park uit Essex, ten zuiden van Londen, is eigenlijk een Manchester United-fan (Wayne Rooney!), maar had maar wat graag een Europees duel tussen Feyenoord en de Spurs gezien. Van een vorig bezoek heeft hij nog een door Ruud Gullit gesigneerd Feyenoordshirt, dus de Rotterdammers zijn hem niet onbekend.

Nu bekijkt hij vooral de keepers, die worden klaargestoomd door Pim Doesburg. Af en toe spurt hij naar een bal die door Henk Timmer over de omheining is getikt. „Die met zijn krulletjes is de beste”, doelt hij op Sherif Ekramy. „Hij heeft de ballen gewoon vaker vast.”

Donderdag, 13.00 uur

Coen Moulijn is jarig. Hij wordt 70, en dat zijn de trouwste fans niet vergeten. De man die achttien jaar voor Feyenoord speelde en al 35 jaar geleden is gestopt, heeft in zijn modezaak op Zuid bezoek. Ja, hij was uiteraard graag naar de Europese wedstrijd gaan kijken, maar nu wordt het een gezellig avondje bij de Chinees met zijn vrouw. „En dan denk ik niet aan Feyenoord.”

Dat doet hij anders nog vaak, want bij elke thuiswedstrijd zit Moulijn trouw op de tribune. „En met veel plezier, hoewel het spel soms niet goed is. Feyenoord maakt een moeilijke periode door en dat zal nog wel een jaar of twee, drie duren. Maar ik vind dat Koeman het goed doet als hij met deze spelers een vijfde plaats kan halen.”

Vrijdag, 10.30 uur

Er wordt pittig getraind, de sfeer is goed. Wat er uitziet als een basisteam wint een potje met 3-0 van de oranje hesjes, met Pierre van Hooijdonk in de spits. De winnaars maken een pesterig vreugdedansje. „3-0! 3-0! 3-0!” Pi-Air kan er de humor wel van inzien, maar balen doet hij ook. „Ja, 3-0 en geen kans gehad.”

Vrijdag, 13.00 uur

Erwin Koeman blikt met de verzamelde Feyenoord-watchers vooruit op de wedstrijd van zondagmiddag tegen FC Utrecht. Tim Vincken is ziek. Aanvoerder Theo Lucius geschorst. Romeo Castelen nog niet fit genoeg om negentig minuten te spelen. Henk Timmer is er wel weer bij.

Maar zoals zo vaak moet Koeman het al snel weer over het verleden hebben, het verre en het recente. Is er crisis bij Feyenoord? „Dat gevoel heb ik niet, als je ziet hoe we trainen.” Hoe komt het toch dat een club als AZ wel uitstekend presteert? „AZ is op dit moment veel stabieler en ze hebben meer financiële middelen. Wij spraken ook met Moussa Dembélé, maar hij bleek te duur voor ons.”

Koeman neemt het rustig op voor zijn jonge spelersgroep. „Deze jongens zijn niet schuldig aan wat hier allemaal is gebeurd. Ze krijgen veel te verduren. Denk jij dat het leuk is als je vijf tot acht keer per seizoen wordt uitgescholden door je eigen fans? Dan is het moeilijk om op niveau te blijven presteren. Wij zijn op het veld geen topclub, dat is waar. Maar als ik zie hoe deze groep met de situatie omgaat, zeg ik: ‘petje af!’ Dit is gewoon de moeilijkste club om voor te spelen.”

Uiteraard heeft hij nog even gedacht aan de wedstrijd die Feyenoord donderdagavond had kunnen spelen. „Het waren twee mooie duels geweest op internationaal niveau. Gisteren zaten we samen en zeiden tegen elkaar: nu hadden we op trainingskamp moeten zitten. Dat was pijnlijk, ja. Zoiets kan je niet verdringen.”

’s Avonds brengt de officiële website nog nieuws: Feyenoord heeft de lening voor de academie in Ghana terugbetaald aan oud-voorzitter Jorien van den Herik, tegen twaalf procent rente. Daar is een nieuwe lening voor afgesloten over zeven jaar tegen 7,5 procent. Feyenoord is nog niet helemaal uit de financiële problemen.

    • Dirk Vandenberghe