Moszkowicz slaat op de vlucht na ernstige dreiging

Advocaat Bram Moszkowicz is gisteren zo ernstig bedreigd dat hij om veiligheidsoverwegingen uit zijn kantoor aan de Herengracht is gehaald door de Amsterdamse politie. Die beslissing werd genomen na een dreigingsanalyse van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb).

Na een gesprek over zijn situatie is Moszkowicz naar het buitenland gereisd, waar hij volgens een woordvoerder van de NCTb „de beveiliging krijgt die hij nodig heeft”. De NCTb is belast met de beveiliging van mensen die daar zelf niet meer voldoende toe in staat zijn. Over de aard en achtergrond van de dreiging is niets bekendgemaakt.

De uitzonderlijke maatregel voor Moszkowicz volgt na twee dagen vol commotie rond de advocaat die de van afpersing verdachte Willem Holleeder bijstaat. Gisterochtend bleek de familie van de vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra een tuchtklacht tegen Moszkowicz te hebben ingediend. Basis daarvoor is onderzoek van de Rijksrecherche waaruit blijkt dat in 2002 vanuit het kantoor van Moszkowicz voor Endstra belastende stukken zijn gelekt naar het tv-programma Nova.

Een dag eerder verloor Moszkowicz een kort geding tegen hoofdredacteur Jort Kelder van zakenblad Quote, die de Amsterdamse advocaat een „maffiamaatje” noemde. Moszkowicz toonde zich gisterochtend zeer aangeslagen door deze gebeurtenissen.

In een telefoongesprek verklaarde Moszkowicz gisterochtend dat hij overweegt de verdediging van Holleeder neer te leggen. „Het werken wordt mij onmogelijk gemaakt. Iedereen mag mij nu een maffiamaatje noemen.” De advocaat zou gistermiddag met zijn cliënt Holleeder overleggen over de situatie en dit weekeinde een definitieve beslissing nemen.

Moszkowicz: pagina 3