Milde multipele sclerose blijft niet altijd goedaardig

MS-patiente Tami Hernandez knuffelt haar helpende hond, die voor haar een onmisbare hulp in het dagelijks leven is. Foto AP ** ADVANCE FOR WEEKEND EDITIONS OF JAN. 7-8 ** Tami Hernandez gets a kiss from her dog, Cole, in Canaan, N.H., on Dec. 29, 2005. Cole, an assistance dog, helps Hernandez, who has multiple sclerosis, with her daily routines. Cole joined Hernandez? family this summer.(AP PhotoVAlley News, Jennifer Hauck)
MS-patiente Tami Hernandez knuffelt haar helpende hond, die voor haar een onmisbare hulp in het dagelijks leven is. Foto AP ** ADVANCE FOR WEEKEND EDITIONS OF JAN. 7-8 ** Tami Hernandez gets a kiss from her dog, Cole, in Canaan, N.H., on Dec. 29, 2005. Cole, an assistance dog, helps Hernandez, who has multiple sclerosis, with her daily routines. Cole joined Hernandez? family this summer.(AP PhotoVAlley News, Jennifer Hauck) Associated Press

De helft van de patiënten met een milde vorm van multipele sclerose (MS) raakt na twintig jaar toch min of meer ernstig invalide. Het gaat om patiënten die tien jaar na hun diagnose slechts minimale afwijkingen hadden. Uiteindelijk heeft één op de vijf van hen zelfs stokken nodig om een klein stukje te wandelen. ‘Milde MS’ verloopt uiteindelijk dus lang niet altijd goedaardig, zo concluderen Canadese onderzoekers. (Neurology, 13 februari)

De Canadezen hebben patiënten opgespoord die tussen 1978 en 1984 na een goede diagnose als MS-patiënt waren geregistreerd in het MS-register van de provincie Brits-Columbia. In het totaal waren dat bijna 1100 mensen. Een kwart van hen had minimale klachten.

Artsen spreken dan van milde MS en stellen de patiënten soms gerust door te zeggen dat hun ziekte blijkbaar betrekkelijk goedaardig is.

Weer tien jaar later blijkt die uitspraak toch wat voorbarig. Bijna de helft van de mild-zieke patiënten die opnieuw konden worden opgespoord had nu ernstige beperkingen en toenemende problemen bij het lopen. Sommigen scoorden konden alleen nog maar met stokken lopen. Twee patiënten waren inmiddels aan de ziekte overleden.

Of MS mild zal verlopen of niet, is niet alleen belangrijk voor de gemoedsrust van een patiënt. Het bepaalt ook de behandeling. Patiënten met een milde vorm krijgen vaak geen medicijnen, want die zijn duur en niet zonder bijwerkingen. Maar wellicht hebben ze toch nut.

Onderzoekers van het VU medisch centrum laten in het februarinummer van Archives of Neurology zien dat de ernst van MS-klachten duidelijk verband houdt met de afname van de hersenomvang bij opeenvolgende MRI-scans. Hoe sneller dat gaat, hoe slechter het verloop van de ziekte. Wellicht zal men straks met behulp van scans uitmaken bij wie MS ook uiteindelijk mild gaat verlopen en bij wie niet, en zo kunnen bepalen wie er medicijnen nodig heeft. Bart Meijer van Putten

    • Bart Meijer van Putten