Eten in de metro mag niet, maar er staat ook geen boete op

Mag je wel of geen croissantje eten in de Amsterdamse metro? Nee, zei de politie donderdag, en gaf een etende mevrouw een bon. Toch wel, zei de politie gisteren en maakte bekend de bekeuring van 50 euro in te trekken.

De politie en het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB hielden donderdag een grote controle in de metro en controleerden onder meer of de reizigers zich aan de huisregels van het GVB hielden. En dus kreeg Eline Aukema een bon omdat ze een croissantje at. Strikt genomen mag het niet. Het is niet toegestaan in de voertuigen etenswaar of dranken te nuttigen die hinder of schade kunnen veroorzaken.

Ook een man die een leeg patatbakje meenam in de metro omdat hij naar eigen zeggen geen tijd had gehad om het weg te gooien, kreeg een bon. De politie zegt dat ook die bon wordt ingetrokken.

Volgens een woordvoerder van het vervoersbedrijf zijn de huisregels bedoeld om de voertuigen veilig en schoon te houden en is het daarom ook belangrijk dat ze gehandhaafd worden. „Als iedereen een croissantje gaat eten wordt het een puinhoop.” De woordvoerder wil niet zeggen of het voortaan wel toegestaan is om een broodje te eten in de metro. Volgens hem gaat het er om dat het bedrijf er alles aan doet om de voertuigen netjes te houden. Speciaal bevoegd personeel van het GVB mag evengoed boetes uitdelen als mensen de huisregels overtreden.

Maar een woordvoerder van de politie zegt dat ze voortaan het eten van een broodje niet meer zal bekeuren. „Volgens de letter van de wet mag het niet, maar de geest van de wet is anders. Voor het gevoel is deze bekeuring niet goed.” De politiewoordvoerder zegt dat zijn organisatie „een lerende organisatie” is en dat ze gisteren geleerd hebben dat ze „voor dit soort dingen” geen bonnen moeten uitdelen.

In totaal werden ruim 4.700 reizigers gecontroleerd. Daarbij pakte de politie ook tientallen zwartrijders op en mensen die nog boetes open hadden staan.