‘Duurzaamheid is een groeisector en blijft dat’

Ton Rennen Evelyne Jacq Europa, Nederland, Zeist, 08-11-2007 Triodos Bank, Fondsbeheer. Drs. Ton Rennen, Senior Sustainability Analyst. Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

Triodos Bank lanceert deze maand een fonds dat belegt in de meest innovatieve, duurzame beursgenoteerde small- en midcap-bedrijven ter wereld. Het Triodos Values Pioneer Fund richt zich op beursfondsen die zich inzetten voor een schone aarde, een gezonde levensstijl en klimaatbescherming. Volgens fondsbeheerder Ton Rennen heeft de bank daarmee een primeur.

De bank rept in de brochure van ‘koplopers in duurzaamheid’. Hoe is vast te stellen of een bedrijf dat ook daadwerkelijk is?

„Wij beschikken over duurzaamheidsprofielen van een groot aantal bedrijven. De gegevens daarvoor worden verzameld door SIRI-company, een internationale organisatie die het gedrag van ruim 1.800 beursbedrijven wereldwijd volgt op het gebied van milieu, omgang met medewerkers, leveranciers en samenleving. Voor de small- en midcap-bedrijven maken we die analyses zelf, op basis van persoonlijk contact, websites, pers en informatie van kritische organisaties als NGO’s.”

In welke bedrijven belegt het pioniersfonds?

„We hebben een lijst van ruim honderd bedrijven die aan de criteria voldoen. Daaronder zijn bedrijven als Medtronic, dat met medische apparatuur vernieuwende oplossingen zoekt waardoor chronisch zieken een beter leven krijgen. En Interface, een Amerikaanse tapijtfabrikant die oud tapijt inzamelt en de klant de mogelijkheid biedt om CO2-compensatie te kopen. Ook bedrijven die energie uit hernieuwbare bronnen produceren, komen in aanmerking. Een bedrijf dat afgevallen is, is bijvoorbeeld Herman Miller, een Amerikaanse meubelmaker. Dat bedrijf is goed bezig, maar sluit levering aan Birma niet uit. Dat vinden we ontoelaatbaar.”

Welk ideologisch doel dient de belegging?

„We willen bedrijven stimuleren die nadrukkelijk hebben gekozen voor duurzame productie. Overigens beleggen we alleen in bedrijven die ook financieel gezien interessant zijn.”

Er staat maar één Nederlands bedrijf op de fondslijst en dat is fietsenfabrikant Accell. Hoe komt dat?

„Het zijn inderdaad vooral Amerikaanse, Japanse, Duitse en Australische bedrijven die we nu geselecteerd hebben voor dit fonds. Dat komt doordat kleine en middelgrote bedrijven in Nederland en België niet snel naar de beurs gaan. Verder vind je beursbedrijven in bijvoorbeeld de biologische voedingssector, een belangrijke beleggingsdoel van dit fonds, vooral in de VS. We hebben Accell geselecteerd omdat ze een milieuvriendelijk product maken.”

De afgelopen drie jaar behaalde de referentie-index van het fonds een gemiddeld rendement van bijna 14 procent. Is dat haalbaar in de duurzame sector?

„Ja, maar het zijn resultaten uit het verleden. Duurzaamheid is een groeisector en blijft dat. Van Whole Foods Market bijvoorbeeld, een Amerikaanse keten van biologische supermarkten, had niemand verwacht dat het een beurswaarde van ruim 6 miljard dollar zou bereiken. Ik denk dat 2006 een keerpunt was in het duurzaamheidsdenken. Milieu en duurzaamheid staan nu echt op de agenda.”

    • Friederike de Raat