Dobet Gnahoré: Na Afriki (Contre Jour cj018; distr. Munich)

Dobet Gnahoré: Na Afriki (Contre Jour cj018; distr. Munich) ****-

Dobet Gnahoré:Na Afriki(Contre Jour cj018; distr. Munich)

Ze komt uit het politiek-militair roerige Ivoorkust, leerde percussie spelen van haar vader en maakte deel uit van het moderne dansgezelschap Tché Tché. Pas daarna begon ze aan een zangcarrière die in 2004 leidde tot Ano Neko, verschenen op het Belgische label Contre Jour.

Op haar nieuwe cd bestrijkt ze in Westafrikaanse talen als het Lingala, Malinke en Bambara een muzikaal nog groter gebied waar ook Ghanase highlife en zoeloe-koorzang deel van uitmaken. Na Afriki (‘Mijn Afrika’) is dus een breed, echt pan-Afrikaans, product dat door Gnahoré met verve gedragen wordt.

Haar heldere stem wordt gekenmerkt door een kort vibrato en een flink arsenaal aan ‘omslag’-effecten, van korte slikken tot imposante jodels. Het luchtige gitaarspel, de lichte percussie en de melodieuze koortjes dragen er aan bij dat Na Afriki ook niet-dansers zal bekoren.

Op 24 februari presenteert Dobet Gnahoré deze cd met een kwintet in het Utrechtse RASA.

FRANS VAN LEEUWEN

    • Frans van Leeuwen