Delfzijl gepromoot door Delfzijlsters

Eén van de billboards waarop de Groningse havenstad wordt aangeprezen. „Delfzijl heeft een levendige haven.” Foto Karel Zwaneveld 16022007. Delfzijl. Nederland. Billboard met "Echte sterren wonen in Delfzijl". Foto Karel Zwaneveld Zwaneveld, Karel

Leegstand, verpaupering en de ene bestuurscrises na de andere. Inwoners van Delfzijl werden op verjaardagspartijtjes vaak meewarig aangekeken als ze vertelden waar ze woonden, verklaart Marie- Lou Gregoire van de Ontwikkelings Maatschappij Delfzijl (OMD), een projectorganisatie van de gemeente, de woningstichting en de provincie. Om het imago van de Groningse havenstad te verbeteren, en haar als woonplaats te promoten is een grote campagne opgezet, waarin de inwoners van Delfzijl optreden. Hun foto’s prijken inmiddels op drie grote billboards en komen in krantenadvertenties, op de website en in bushokjes. Ook zijn ze te zien in tv-spotjes. Dit alles onder het motto „Echte sterren wonen in Delfzijl.”

Vandaag vindt een castingdag plaats voor de 250 Delfzijlsters die zich de afgelopen weken opgaven. Allen gaan naar de schmink, worden op de foto gezet en krijgen een modellencontract. Ook paperazzo-fotograaf Joop van Tellingen is aanwezig. „We hadden gehoopt op 25 mensen, maar het waren er in een mum van tijd 250. Een megasucces”, constateert Gregoire. Voor hun deelname krijgen de sterren geen geld, wel „eeuwige roem”. Stephen de Vries (36), is een van hen. Hij is vol lof over zijn geboortestad. „Je kunt hier wonen aan zee. Delfzijl heeft een levendige haven en we zitten dichtbij het natuurgebied De Dollard.”