Debat over transfer Aboutaleb

Wethouder Ahmed Aboutaleb Europa, Nederland, Den-haag,15-02-2007 Aboutaleb na gesprek met Premier Balkenende laat zijn nederlandse paspoort zien. Foto: Evelyne Jacq
Wethouder Ahmed Aboutaleb Europa, Nederland, Den-haag,15-02-2007 Aboutaleb na gesprek met Premier Balkenende laat zijn nederlandse paspoort zien. Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

Ik committeer me aan Amsterdam. Ik ben nu twee jaar verbonden aan de stad, dat is veel te kort.

Wethouder Ahmed Aboutaleb in de Volkskrant, 25 maart 2006

Ik zou hem graag naar Den Haag halen. Ik zou hem niet op Integratie zetten, maar op Onderwijs of Sociale Zaken.

Wouter Bos in zijn boekje ‘Wat Wouter wil’

Het is een kleine verrassing. Niet dat Ahmed Aboutaleb in het kabinet plaatsneemt, wel dat hij staatssecretaris van Sociale Zaken is geworden. Want de Amsterdamse wethouder stond al maanden te boek als eerste‘Marokkaanse’ minister.

Uit de portrettengalerij in NRC Handelsblad, 14 februari

Volgens partijleider Wouter Bos krijgt Aboutaleb een zware post: zo moet hij ‘de strijd aanbinden met voedselbanken’.

Bericht in Het Parool, 14 februari

Ik mag de mensen die bij de voedselbanken komen, niet eens helpen. Dan zou ik de wet overtreden. In Den Haag is bedacht dat illegalen afhankelijk moeten zijn van charitas.

Wethouder Ahmed Aboutaleb geciteerd in Het Parool, 13 januari

Met Aboutaleb en Kamerlid Albayrak [...] haalt de PvdA wel voor het eerste twee moslims in het kabinet. Dat is toe te juichen, ook het kabinet dient zo mogelijk de gewijzigde bevolkingssamenstelling te weerspiegelen. Beiden hadden mogelijk op een ministerschap gehoopt, gezien de lof die Bos hun eerder publiekelijk toewuifde. Het is echter verstandig dat zij nu eerst de kans krijgen zich bestuurlijk te bewijzen als staatssecretaris.

Commentaar in NRC Handelsblad, 14 februari

[...] het aanhouden van twee nationaliteiten kan de indruk wekken dat men niet uit volle overtuiging kiest voor het Nederlanderschap. Maar het voert te ver hun loyaliteit in twijfel te trekken [...].

Commentaar in Trouw, 16 februari

Ik heb mijn familie laten weten dat als ik sterf, ik op Nederlandse grond begraven wil worden.

Amed Aboutaleb in Trouw, 16 februari