de official

Het Nederlands kampioenschap zaalhockey voor 36 A-, B- en C-jeugdteams. 14/2/2207 Foto Freddy Rikken LK Zaalhockey Arnhem Kamer wedstrijdleiding Rikken, Freddy

Op de druilerige parkeerplaats hebben forse MPV’s in decente kleuren de meerderheid, binnen hangen er langs de velden spandoeken en borden met het logo van die ene, ruimhartige multinational. Die aan de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond 15.000 sticks, 100.000 fluitjes en een eenzelfde aantal wedstrijdballen, 66.000 mondbeschermers en ook nog eens 25. 000 hesjes gratis ter beschikking stelde. Weliswaar met daarop hun wereldbekende logo, maar zoiets spreekt vanzelf. Hockey geldt voor een bepaalde laag van onze bevolking als een laagdrempelige gezinssport, is daarbij goed verspreid over het land, de toppers zijn nog aan te raken en het spelletje heeft vooralsnog geen imagoprobleem. Om een landskampioenschap zaalhockey voor 36 A-, B- en C-jeugdteams te organiseren, zijn de volgende officials nodig: twee leden van het bondsbureau, twee bestuursleden, twee leden van de organisatiecommissie, twintig zaalwachten, twee bondsgedelegeerden en 36 scheidsrechters, de verplicht gestelde EHBO’ers worden lokaal ingehuurd. Afwezig is het ondertussen bij elke grote sportmanifestatie noodzakelijke peloton ME’ers. Het is een drukte van belang in de kamer van de wedstrijdleiding, wedstrijdgegevens en uitslagen buitelen over het computerscherm, een EHBO’er wordt om assistentie gevraagd, bondsgedelegeerden spoeden zich blijmoedig aan en af om vaantjes, medailles en bekers uit te reiken.

Dit is de dertigste aflevering in een serie over officials in de sport.

    • Freddy Rikken