‘De gesprekken waren niet zoetsappig’

Na jarenlange strijd betaalt Noord-Holland een schadevergoeding aan ontwikkelaar Chipshol. De provincie belooft voortaan ook mee te werken met projecten rond Schiphol.

Ton Hooijmaijers (l) en Peter Poot Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer Ton Hooijmaijers van Noord-Holland en Chipshol-directeur Peter Poot Foto NRC H Blad Maurice Boyer 070216
Ton Hooijmaijers (l) en Peter Poot Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer Ton Hooijmaijers van Noord-Holland en Chipshol-directeur Peter Poot Foto NRC H Blad Maurice Boyer 070216 Boyer, Maurice

Ze zitten er gemoedelijk bij, gedeputeerde Ton Hooijmaijers van de provincie Noord-Holland en directeur Peter Poot van projectontwikkelaar Chipshol. Donderdag tekenden ze de vrede, na een jarenlang conflict over bouwprojecten rond de luchthaven Schiphol, waaronder het Groenenbergterrein waar de provincie dwars lag. Noord-Holland betaalt tussen de 10 en 20 miljoen euro schadevergoeding, en zegt ‘constructieve planologische medewerking’ toe. Chipshol staakt al zijn juridische procedures.

Een dag later dronken ze een kopje thee in een galerie in Zaanstad – gemberkoekjes op tafel.

Jullie lijken wel Frank Rijkaard en Rudi Völler in die beroemde boterreclame, na het spuugincident.

Hooijmaijers: „Doe mij maar Haarlemmerolie in plaats van roomboter.”

Poot: „Ton behoort niet tot degenen met wie wij persoonlijk in conflict waren. Hij zit er pas sinds januari 2005, en trof toen de puinhoop van zijn voorgangers aan.”

Het conflict rond Schiphol voert u vaak terug op een complot van de luchthaven en de overheden tégen Chipshol. U noemt Hooijmaijers op uw actiesite een ‘voorbeeld van de omvangrijke VVD-lobby’.

Poot: „In al die jaren strijd speelden opvallend veel VVD’ers een hoofdrol: Tons voorganger Henry Meijdam en staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen. Als Ton dat wil zullen we die zin van de site verwijderen.”

Waarom bent u met de familie Poot van Chipshol gaan onderhandelen?

Hooijmaijers: „Toen ik aantrad zag in binnen één seconde dat dit een hoofdpijndossier was. Ik vond dat we dit snel moesten oplossen, in plaats van jarenlang door te procederen op kosten van de belastingbetaler. Er is een mechanisme bij de overheid: als iets onder de rechter is, mag er niets gebeuren. Daardoor lagen veel mooie plannen stil. Ik redeneerde als ondernemer: als we tot elkaar komen, bespaart het ons geld en kunnen zij iets moois neerzetten. Daar heeft de bevolking veel meer aan dan dat wij nog twintig jaar in de rechtszaal staan.”

En de rechter had de provincie in december 2005 veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding – die nog moest worden vastgesteld.

Hooijmaijers: „Zonder die uitspraak was ik natuurlijk niet gaan praten. Maar ik had al ver daarvoor contact met Peter Poot en zijn vader Jan gezocht. Ze mochten in drie uur hun gal spugen. Die sessie werd aanzienlijk langer.”

Verliepen de overige onderhandelingen wel gezellig?

Hooijmaijers: „Nee, die waren niet bepaald zoetsappig. Daar had ik rekening mee gehouden. Zij hebben, begrijpelijk, emoties en ook ik kan stevig onderhandelen. Ik ben ondernemer geweest.”

Hebben andere betrokkenen geprobeerd u hiervan af te houden?

„Ik heb alle andere partijen, van de staatssecretaris tot Schiphol, ingelicht dat ik toenadering tot Chipshol zou zoeken. Toen kreeg ik wel de nodige waarschuwingen: of ik wist waar ik aan begon. Maar nee, niemand heeft geprobeerd invloed uit te oefenen. De provincie heeft een eigen verantwoordelijkheid.”

Hebt u eruit gehaald wat erin zat? Uw claim was 65 miljoen euro. De provincie betaalt nu, naar verluidt, niet meer dan 20 miljoen.

Poot: „Het exacte bedrag zult u niet van ons horen, dat hebben we zo afgesproken. Ons doel was niet een zo hoog mogelijke schadevergoeding. Wel om medewerking van de provincie te krijgen voor onze projecten. Niet alleen op het Groenenbergterrein, ook bij Badhoevedorp en nabij ons kantoor op Schiphol-Rijk. Dat is gelukt. En dat is veel meer waard dan de financiële compensatie.”

Waarom houdt u de schadesom zo angstvallig geheim?

Hooijmaijers: „Dat is niet verstandig met het oog op lopende procedures van andere partijen met Chipshol. Als wij de jaarrekening opmaken wordt het vanzelf bij het publiek bekend ”.

Hebt u de overeenkomst uitbundig gevierd?

Hooijmaijers: „Nee, helaas. De heren Poot vroegen mij mee uit eten, maar ik had ontzettende keelontsteking. Wel heb ik voorgesteld om nog eens een feest te geven op het Groenenbergterrein, samen met de gemeente Haarlemmermeer [die ook met Chipshol een schikking overeenkwam, red.]. Daar wil ik vieren dat nu eindelijk de schop in de grond kan.”

    • Philip de Witt Wijnen