Caritas

Aan welk goed doel geeft iemand en waarom? Deze week Ben Noteboom, bestuursvoorzitter van uitzendconcern Randstad Holding.

Ben Noteboom Foto Jørgen Krielen Jorgen Krielen/Amsterdam, 15-02-2007/ Ben Noteboom, Randstad. Krielen, Jorgen

„Toen ik CEO werd van Randstad, in 1997, zocht ik iets waarin we de filosofie van het bedrijf tot uitdrukking konden brengen. De gedachte dat we niet alleen maar geld moeten verdienen, maar dat we ook bij moeten dragen aan de maatschappij waarin we functioneren. Natuurlijk is het al een van de nactiviteiten van Randstad dat we mensen naar de arbeidsmarkt brengen die minder kansrijk zijn, maar we wilden ook iets doen voor mensen die echt bijna niets hebben.

„Ik zocht naar een organisatie die we wereldwijd konden bijstaan, in alle landen waar we actief zijn, en die we bovendien konden ondersteunen met dat waar wij goed in zijn.

„We kwamen uit bij Voluntary Service Overseas (OVT). Dat is in wezen een uitzendbureau voor vrijwilligers. Zij zenden mensen uit naar de derde wereld, op aanvraag van plaatselijke niet-gouvernementele organisaties. Die gaan daar dan voor langere tijd werken tegen lokale lonen, 150 dollar per maand. Aanvankelijk ging dat om ‘klassieke’ ontwikkelingsmedewerkers zoals medisch personeel. Nu is het gevarieerder, zoals financiële mensen en logistieke experts.

„Voor een organisatie als VSO is het vinden van mensen een dure aangelegenheid, en wij doen natuurlijk niet anders: we werven bijna anderhalf miljoen mensen per jaar. Wij kunnen dat dus praktisch kosteloos doen. Veel mensen die bij Randstad werken doen overigens zelf voor kortere of langere tijd ontwikkelingswerk.

„We hebben twee mensen in dienst die niets anders doen dan het begeleiden van dit project. Ook zijn in ieder land werknemers aangewezen die dit naast hun gewone werk doen. Ikzelf besteed er wisselende hoeveelheden tijd aan. Ik heb vorig jaar een paar projecten bezocht, en spreek ook wel eens voor vrijwilligers, vlak voordat ze op pad gaan.

„Zelf geef ik aan goede doelen zoals veel mensen dat doen: na rampen, bij collectes, en aan een paar vaste doelen. Zoals VSO, natuurlijk.”

Elsje Jorritsma

    • Elsje Jorritsma