Bejaardenrap

NOG JONG: Opgezwolle Foto Lex van Rossen ZWOLLE 14-2-206. OPGEZWOLLE. VLNR: STICKY, RICO EN DELIC FOTO LEX VAN ROSSEN t.a.v. Wibbine Kien, CS Rossen, Lex van

Het distributiemodel van videoclips is volop in beweging. In dit hoekje is al vaak genoeg geklaagd over de zenders die voorheen vrijwel helemaal gewijd waren aan dat prachtmedium en nu volgeplempt worden met melige realityshows en eeuwigdurende herhalingen van ooit misschien hippe sitcoms. Dat MTV en The Box op die manier nog kijkertjes overhouden, denk je dan.

De ervaren clipkijker week toch al steeds vaker uit naar internet, maar om echt effectief te zijn en honderdduizenden ‘hits’ op YouTube te genereren, dient zo’n clip aan heel andere eisen te voldoen dan wanneer high rotation op de clipzenders het hoogste doel is. Neem nou ‘Black Cat John Brown’, de enorme YouTube-hit van Alamo Race Track: een simpel filmpje van een akoestische kleedkamersessie, dat op de burelen van MTV en TMF vermoedelijk schaterlachend naar de prullenbak verwezen zou zijn. Twee dagen geleden stond de teller mooi op 298.461 ‘hits’.

Opgezwolle ging juist de andere kant op, welbewust met even weinig kans op airplay via de conventionele kanalen. Op initiatief van reclamebureau KesselsKramer, en met hulp van enkele studenten, maakte de groep een heuse ‘albumfilm’: een twintig minuten durend speelfilmpje dat op dvd te koop is en eens te zien was in het pop-televisieprogramma 3voor12.tv.

Het verhaal is losjes geënt op de teksten van Eigen wereld, de reuze sterke cd die deze rappers uit het Verre Oosten (hun geuzennaam voor Zwolle) vorig jaar afleverden. De actie speelt zich af in een tehuis voor demente bejaarden, waar Rico, Sticks en Delic in het mistige zicht van hun levenseinde terecht zijn gekomen. Volgens Pim Gerrits van KesselsKramer, op de site reclamerwereld.blog.nl, is voor deze setting gekozen ‘omdat ze soms wat oud klinken voor hun leeftijd’. Het zal wel als compliment bedoeld zijn.

Verpleger Cees Geel raakt meer en meer geobsedeerd door die drie bejaarde oud-hiphoppers, ook al omdat zijn vader destijds een groot fan was. Sterker nog, de oude en ook al geestelijk op drift geraakte Gerrit, titelheld van het nummer ‘Gekke Gerrit’, kwam op enigszins raadselachtige wijze aan zijn einde. Al snel blijkt dat Geel dezelfde weg zal gaan.

Een aardig gegeven, aardig vormgegeven, met aardig wat flarden Opgezwolle-muziek en goed geacteerd, met Geel zelf en Marjan Berk, als bejaarde scream queen, als toppertjes. Maar qua genre en formaat (horror? docudrama ? megaclip?) blijft ’t wel wat tussen wal en schip hangen. Laten we het er maar op houden dat Eigen wereld, de albumfilm een dappere poging is tot iets nieuws (kijk in dat licht ook eens op de bijbehorende website www.rustoord-sassenpoort.nl), en een sympathieke voetnoot bij een geweldig album.

JACOB HAAGSMA

    • Jacob Haagsma