Apse: Spirit

Apse: Spirit (Acuarela, distr. Bang!) ****-

Apse: Spirit (Acuarela, distr. Bang!)

Stemmig roffelende drums, herfstige sferen, ijle, klaaglijke zang: dat klinkt bekend, nietwaar? Apse, een kwintet uit Boston en Brooklyn, heeft inderdaad de voor de hand liggende rolmodellen (jaren-tachtig-doem, jaren-negentig-postrock, jaren-nul-drama) nauwlettend bestudeerd, maar komt op Spirit ineens heel oorspronkelijk en, vooral, echt voor de dag. Lichte kost is dit niet: de nummers zijn van aanzienlijke lengte en werken zich steevast door een gelaagde en niet altijd voor de hand liggende opbouw. Daarin ontstaat er een niet goed thuis te brengen, maar reuze effectieve spanning, die gevat wordt in mooie instrumentaties, die weliswaar opgebouwd zijn uit bekende elementen – gitaren, elektronica, samples – maar vreemd genoeg toch steeds weer verrassen. De zang klinkt wat geforceerd, nu eens fluisterend, dan weer gewrongen klagend. Maar het werkt allemaal, de bezweringen, de verwarring, de catharsis. Muziek om bij te ontwaken uit uw ergste nachtmerries, maar de troost zal des te groter zijn.

JACOB HAAGSMA

    • Jacob Haagsma