Aaf & Paulien eten bij ‘Hugh’ en ‘Jules’ in Leiden

In Leiden zit een restaurant dat bijna alleen entrecôtes serveert. Intrigerend, dachten Aaf Brandt Corstius en Paulien Cornelisse

WOLLEN DEKENS werden gemaakt in de fabriek, waarin nu restaurant Scheltema in Leiden is gevestigd Foto Leo van Velzen Leiden, 13-02-07. In- en exterieur van restaurant Scheltema in de Marktsteeg 1 te Leiden. Foto Leo van Velzen NrcHb. horeca
WOLLEN DEKENS werden gemaakt in de fabriek, waarin nu restaurant Scheltema in Leiden is gevestigd Foto Leo van Velzen Leiden, 13-02-07. In- en exterieur van restaurant Scheltema in de Marktsteeg 1 te Leiden. Foto Leo van Velzen NrcHb. horeca Velzen, Leo van

Net als elke zichzelf respecterende stad heeft ook Leiden een cultureel centrum dat gevestigd is in een esthetisch verantwoorde oude fabriek met veel mooie oude baksteentjes en leuke industriële details: de Veenfabriek. Ooit was de Veenfabriek een wollendekenfabriek.

In deze Veenfabriek zit een restaurant, Scheltema. Een etablissement dat zich, lazen Aaf en Paulien op het immer onbetrouwbare internet, helemaal heeft toegelegd op het bereiden en serveren van entrecôtes. Maar eenmaal in Scheltema aangekomen, blijkt dat er naast entrecôte nog allerlei andere dingen op de kaart staan. Dat vinden we niet zo erg, maar het idee was zo leuk. Entrecôte-met-andere-dingen is toch een minder sterk concept dan alleen-entrecôte, vinden wij, al zijn wij dan geen marketingexperts.

De ober, een lievere, cleanere versie van Hugh Grant, legt het uit. „We hadden eerst alleen entrecôte. Maar dat werkt niet in Leiden, hè. Nu hebben we ook andere gerechten, maar de meeste mensen bestellen toch alleen entrecôte.” De andere gerechten staan dus slechts op de kaart als afleidingsmanoeuvre. Slim.

De andere ober is een jonge, nogal pittige neef van Jules Deelder. (Vinden wij, hij is niet echt zijn neef. Waarschijnlijk.) Als hij hoort dat wij gereserveerd hebben, maar ons niet op de lijst kan vinden, maakt hij er zijn persoonlijke levensmissie van om te achterhalen hoe dat kwaad geschied is. Niet dat dat van ons hoeft; driekwart van het restaurant is leeg, dus plek genoeg. „Zullen we daar maar gewoon gaan zitten?” probeert Paulien. Maar de jonge ‘Jules’ wil alles weten over degene die haar reservering heeft aangenomen. Had hij een jonge stem, of een oude? Was hij een bas of eerder een tenor? „Had hij een beetje een schorre stem, zoals ik, maar dan lager?” Hij zal niet rusten voordat hij een perfecte stembeschrijving van de verdachte heeft.

De pit van ‘Jules’ ten spijt voelen we ons toch erg ontspannen in de ambiance van de oude dekenfabriek. Bakstenen muren met moderne lampen, foto’s van Italiaanse filmsterren uit d’oude doos, een uitgebreide bar en wonderlijke deuren die al het geluid uit de rest van het cultureel centrum tegen weten te houden. Af en toe gaan de deuren open, en dan horen we Leidse jazz, maar als ze weer sluiten, horen we alleen ons eigen tevreden gesmak.

Want we konden natuurlijk niet anders: we bestellen de entrecôte. Maar eerst een voorgerechtje. Aaf krijgt een bruschetta met peer en gesmolten gorgonzola. Paulien neemt een gerookt eendenborstje. Paulien: „Zoals mijn opa zou zeggen: ‘Eerlijk waar, om te zuigen.’”

Daarna het meesterstuk: een bord vol vlees.

Aaf: „Ik wil één ding kwijt: ik vind ’m niet echt warm genoeg.”

Paulien: „Maar er zit wel weer een verrassend dragonsausje bij.”

Ook verrassend is dat de entrecôte niet uit een stuk bestaat, maar uit drie dunne, lange plakken – dat klinkt vies, maar het is heel lekker. Erbij krijgen we een nogal basic salade, en een bak niet onverdienstelijke friet met verdómd lekkere mayo.

Aaf: „Ik vind dit een prettige tent.”

Paulien: „En warm. Anders dan je zou verwachten van een gebouw uit de industriële revolutie.”

En dan mogen we een toetje. Aaf neemt, om in het Franse thema te blijven, een tarte tatin. Heerlijk. Paulien neemt een kaasplank. Niks mis mee, maar waarom toch altijd die brokjes oude Hollandse kaas erbij? Is dit een bezuinigingsmaatregel?

Als we aanstalten maken om op te stappen, wenst ‘Hugh’ ons uitgebreid een goede reis. „Of gaan jullie nog even jazz luisteren?” Dat gaan we niet, maar als we vijf jaar jonger waren geweest en naarstig op zoek naar een relatie met een frisse hockeyboy, dan was dit een nacht geworden die je normaal alleen in fillems ziet. In het jazzcafé heerst een beleefd-bronstige sfeer. Leids.

Scheltema, Marktsteeg 1, Leiden. 071-5181887. www.scheltemahoreca.nl.
    • Paulien Cornelisse
    • Aaf Brandt Corstius