Wéér zo’n enorme zonnebril

Bijna lente, tijd voor nieuwe mode.

nrc.next onthult de trends.

Ook dit voorjaar is het in: zonnebrillen ter grootte van een muur: actrice Sienna Miller. Foto AFP Actress Sienna Miller on Main Street during the 2007 Sundance Film Festival 20 January 2007 in Park City, Utah. Frazer Harrison/Getty Images/AFP = FOR NEWSPAPERS, INTERNET,TELCOS AND TELEVISION USE ONLY: MORE PHOTOS ON IMAGEFORUM = AFP

Oproer in modeland: waarom dragen sommige beroemdheden een zonnebril als ze bij de modeshows zitten? Zo zie je toch niets? De site Fashiontribes maakt zich er druk om, en noemt deze types ‘fools on the front row’. Paris en Nikki Hilton waren tijdens Fashion Week de fools, met hun enorme zonnebrillen op, en ook Vogue-hoofdredactrice Anna Wintour en haar chef mode André Leon Talley. Vooral die laatsten zouden natuurlijk extra goed moeten opletten bij de catwalk, maar ze zitten liever achter een muur verduisterd glas.

Want muren zijn het nog steeds, de zonnebrillen. Vorig jaar liep iedereen ook al achter zo’n enorm zonnescherm rond (handig, hoefde je geen zonnebrand op je gezicht te smeren), en dit voorjaar zal het niet anders zijn. De uitstraling wordt trouwens wél anders. Liepen veel vrouwen vorig jaar met een bril die deed denken aan oma’s uilemontuur uit de diepe jaren zeventig, dit jaar wordt het wat futuristischer. ‘Robocop-zonnebrillen’ doopte Elle de rode, oranje, paars en groen beglaasde, insect-achtige brillen die een robot uit de toekomst inderdaad niet zouden misstaan.

Ook lekker opvallend (denk Elton John, wederom diepe jaren zeventig) is de Dior-collectie, met roze en blauwe glazen, gecombineerd met rode frames. Hippe merken als Diesel en Dolce & Gabbana doen ook mee: knalroze monturen, rode Dame Edna-eske brillen, met blauwe en gele pootjes. Het toppunt van mal – en nutteloos – zijn de Desmayo-brillen van Louis Vuitton, met uitgestanste bloemetjes in de glazen waar de zon volop doorheen kan schijnen.

Als je wat klassieker ingesteld bent, kun met types als Mary-Kate Olsen meedoen aan de Wayfarer-trend. Drew Barrymore is ook al met Wayfarers gespot, net als Mischa Barton en de eeuwige trendsetter Sienna Miller. Ook mannen dragen Wayfarers: Brett Easton Ellis, bijvoorbeeld, en Robert Downey Junior. De Wayfarer is de beroemde klassieke zonnebril van Ray Ban, zwart met twee zilveren spikkels bovenin, die Madonna droeg in de film Desperately Seeking Susan. Het is een zeer donkere bril, en daarom wordt de Wayfarer trend ook wel de ‘incognito’-trend genoemd.

Voor nog klassiekere types is de Italiaanse Persol-bril geschikt. Hij is voorzien van een schildpadframe en heeft een ouderwetse uitstraling. En de Persol-bril is pas geleden weer hip gemaakt door James Bond, die hem droeg in Casino Royale. Verder mag de klassieke Aviator-bril nog steeds. Het merk Beryll heeft hem een beetje opgehipt door hem met een gitzwart frame en zeer donkere glazen te brengen. Pimp, heet dit model. Terecht.

    • Aaf Brandt Corstius