Weekboek 7

While Europe slept Bruce Bawer

Bruce Bawer veroorzaakt recensenten-rel

Bruce Bawers boek While Europe slept: how radical Islam is destroying the West from within verdeelt Amerikaanse recensenten. Bawer is één van de genomineerden voor de prijzenronde van National Book Critics Circle (NBCC), de vereniging van Amerikaanse recensenten die jaarlijks zes schrijvers bekroont. Op 20 januari werden de nominaties feestelijk aangekondigd in New York. Een van de finalisten van vorig jaar, Eliot Weinberger, mocht de genomineerden in de categorie ‘kritiek’ aankondigen, waaronder Bawer.

Dat ging mis. Weinberger kon niet voor zich houden dat hij Bawers kritiek op de islam ‘racistisch’ vond. Bawer diende hem op zijn weblog van repliek: „Radicale islam is geen ras.” Vervolgens hield ook juryvoorzitter John Freeman het niet meer. Hij koelde zijn woede op het weblog van de NBCC-jury: „Ik schaam me dat we Bawers boek hebben uitgekozen.” Jurylid Jennifer Reese reageerde gestoken dat zij vóór het boek gestemd had en zich daar niet voor schaamde. Ondertussen had jurylid Mary Ann Gwinn al in de Seattle Times gemeld dat ze Weinberger een ondankbare hond vond. Volgens de New York Times zijn de vierentwintig juryleden heftig aan het mailen geslagen over de kwestie.

De Amerikaanse Europeaan Bawer is bekend als de man de lijnrecht tegenover Ian Buruma staat in het islam-debat. Ook Bawers boek over de islam in Europa gaat over de ‘casus’ Nederland, beide auteurs woonden een tijd in Nederland. Maar waar Buruma in zijn veelgeprezen Murder in Amsterdam probeert de verscheurdheid van de immigrantenkinderen te doorgronden, schildert Bawer een pre-apocalyptisch tableau: een Europa blind voor het zwarte zaad dat de radicale islam gezaaid heeft. In de VS is het boek zeer gemengd ontvangen. Bawer meldt trots op zijn weblog dat zijn boek nu eindelijk de New York Times heeft gehaald: niet in een recensie, maar om de rel die het veroorzaakt heeft.

Indiase boekenbeurs moet het zonder boeken doen

De boekenbeurs van Kolkata (Calcutta) heeft een pechjaar. De Indiase beurs, de grootste na Frankfurt en Londen, ging anderhalve week te laat van start, en zonder boeken. Al drie decennia staat de beurs in de Maidan, een enorm park in het hart van de stad. Maar milieuactivisten, verenigd in de actiegroep Save the Maidan, procederen al jaren tegen het houden van massabijeenkomsten op deze plek. Elk jaar blijven er bergen rotzooi achter in „de groene long van de stad”. Op 29 januari kreeg de milieulobby gelijk van het Hooggerechtshof. De West-Bengaalse regering had de beurs speciale toestemming gegeven om in de Maidan te blijven, maar de bijbehorende vergunningen werden door het hof ongeldig verklaard. De minister van Sport, Subhas Chakraborty, had de milieuactivisten nog zo gewaarschuwd om het proces af te blazen: „Ik zal al hun adressen opsporen en hun huizen door duizenden mensen laten omsingelen.” Het mocht niet baten, de beurs moest weg. Eén probleem: hij zou op woensdag 31 januari beginnen en stond dus al grotendeels.

De beurs werd verplaatst naar het Salt Lake stadion en op 10 februari gingen de deuren open. Maar op 11 februari lagen daar nog steeds geen boeken. „De meeste uitgevers wachten naast hun stalletjes tot men klaar is met opbouwen,” meldde de Hindustan Times . Volgens de organisatie zou de beurs vrijdag, vandaag dus, helemaal draaien. Een lezer van de Indiase Telegraph maakt het allemaal niet meer uit. „Boekenliefhebbers zoals ik worden steeds mistroostiger over het veranderende gezicht van de beurs,” schrijft Suman Talukdar. „De Kolkata Book Fair is enkel een boekenbeurs in naam. Er stalletjes staan van carrière-adviseurs, commerciële radiozenders, IT bedrijven en anderen die weinig tot niets te maken hebben met boeken. Zo krijgt de beurs steeds meer het karakter van een kermis.”