Waar een grote bank klein in kan zijn

De jaarcijfers van ING Groep onderstreepten gisteren weer eens wat voor duizelingwekkende omvang het bank- en verzekeringsconcern heeft gekregen.

ING heeft 600 miljard euro vermogen onder beheer. 600.000.000.000: dat is meer dan de hele Nederlandse economie. Samen maken we jaarlijks een bruto binnenlands product van 528 miljard euro. ING belegt omgerekend zo’n 37.000 euro per inwoner van Nederland.

Ook in beurswaarde is het concern een grootmacht. Met 75 miljard euro is ING de meest waardevolle Nederlandse financiële instelling. Heineken past er vier keer in, Ahold zes keer en DSM zelfs elf keer.

En ook van de klantenaantallen wordt een broze sterveling wat wankel op de benen. ING Direct, de jonge snelgroeiende laagdrempelige bankformule, kreeg er vorig jaar weer een kleine 3 miljoen klanten bij. De internetbank – niet in Nederland actief wegens de prijsvechtersformule van de Postbank – heeft nu 17,5 miljoen spaarders, meer dan het aantal inwoners van Nederland.

Maar hier houdt het sprookje ook wel op. De winst bij ING Direct steeg vorig jaar weliswaar met 16 procent, maar de laatste maanden zit de klad erin. In de maanden oktober, november en december zag de internetbank de winst voor het tweede kwartaal op rij dalen.

Wat is er aan de hand? Boosdoener is vooral de bijzondere situatie op de rentemarkt: in de Verenigde Staten is de rente voor korte perioden hoger dan voor een langere periode in plaats van andersom. Voor een bank die er van leeft om (kortlopende) ingelegde spaargelden tegen een hoger tarief weer uit te lenen is dat een lastige situatie.

Op de 36 miljard euro spaargeld die Amerikanen bij ING Direct stalden, verdiende de bank in het vierde kwartaal 9 miljoen, vóór belasting. Ofwel op iedere 4 miljoen euro werd 1 euro verdiend. Om de boel niet uit de hand te laten lopen, is ING Direct terughoudender geworden met het bieden van scherpe tarieven of het volgen van renteverhogingen op spaarrekeningen van concurrenten. Daarmee neemt de bank het risico voor lief dat zij haar prijsvechtersimago verliest.

Misschien zouden ze bij de bank even wat onconventioneler tegen de omstandigheden aan kunnen kijken. Als ING de Amerikaanse weelde zelf ook gewoon op een spaarrekening had gezet, had ze daarmee 40.000 euro verdiend op iedere 4 miljoen. Waarom zou ING die 39.999 euro laten liggen? Dus, hup in de benen, gewoon naar de DSB. Daar krijg je met 36 miljard euro ieder kwartaal al snel 350 miljoen euro op je spaarrekening.

Jeroen Wester

    • Jeroen Wester