Vanaf morgen niet meer: lang applaus op de radio

Beu van huppelmuziek stem ik af op Radio 4. Het lijkt alsof een hagelbui op het dak van mijn auto klettert. Dat klopt niet, want de hele file staat in mild zonlicht. Het geraas komt uit mijn radio.

Oh jee, ze zijn weer applaus aan het uitzenden. Waarom zijn de programmamakers van de klassieke zender zo dol op het geluid van klappende handen in een concertzaal? Na de zaterdagmatinee, rond het zondagochtendconcert, en op alle mogelijke momenten door de week volgt op de al dan niet hemelse klanken minutenlang het gekraak van deze anti-muziek.

De betekenis van ovaties lijkt mij te liggen in het spontaan en collectief uiting geven aan geestdrift; een hommage aan de uitvoerenden. Let wel: een uiting afkomstig van ter plaatse aanwezig publiek.

Tot zover alles in orde. De vraag dringt zich evenwel op wat de functie van het uitzenden ervan is. Word ik verondersteld achter mijn dashboard of thuis bij de koffie mee te klappen? Bij wijze van gezamenlijk eerbetoon? Nog een voorbeeldje. Laatst werd op een middag een handjevol madrigalen ten gehore gebracht van onder andere Monteverdi. Per stuk duren die soms minder dan twee minuten. Het ongelooflijke was dat Radio 4 na élke madrigaal applaus uitzond, met als gevolg dat tussen half drie en drie uur meer geratel dan muziek uit de luidspreker kwam.

In je mildheid denk je: ach, het zal een live uitzending zijn. Nee, het wordt nog ongeloofwaardiger: het betrof een opname van medio 2005 te Warschau. Denken ze daar bij Radio 4, dat het dáár opgenomen en hier uitgezonden applaus na anderhalf jaar alsnog de uitvoerende kunstenaars te Warschau bereikt? Ingeblikte ‘spontane’ hommage van onzichtbaar publiek aan niet aanwezige musici: wat moet je daarmee? In de auto of achter een glas port stem je af op klassiek en in plaats daarvan krijg je een hagelbui op je trommelvliezen uitgestort. Wie zit daar op te wachten?

Wil de programmamaker ons nadrukkelijk laten weten dat het publiek destijds er nogal op los klapte in Warschau of in het Concertgebouw te Amsterdam? Stel, je koopt van diezelfde concerten een cd. Dan verwacht je toch niet dat er bij wijze van toetje ook nog oeverloos applaus op is gezet ?

Thuis stem ik af op het Belgische Klara of op NDR-Kultur. Die laten applaus daar waar het hoort: in de concertzaal en zenden muziekprogramma’s uit zoals de luisteraar die wil ondergaan. Weg met applaus in de ether.

lezer van nrc.next

    • Ton Andringa