Twee arrestaties Probo Koala

Justitie heeft twee medewerkers van afvalbedrijf Amsterdam Port Services (APS) aangehouden in het onderzoek naar het gifschandaal rond de Probo Koala. Samen met de eigenaar van het gif, Tragifura, en de kapitein van het schip, worden de medewerkers verdacht van onder meer het illegaal in- en uitvoeren van de giftige scheepslading en valsheid in geschrifte. Tegen de kapitein is een arrestatiebevel uitgevaardigd. De kapitein wilde juli vorig jaar 500 ton afval afleveren bij APS. Toen de verwerking te duur bleek, pompte APS op verzoek van Trafigura het al deels uit het schip gepompte afval terug. Later werd het gif illegaal gestort in Ivoorkust. Justitie begon na de giframp, waarbij volgens de Ivoriaanse autoriteiten tien mensen omkwamen, een onderzoek naar de gang van zaken in Nederland. Bij APS en Trafigura zijn huiszoekingen verricht. Trafigura betaalde eerderdeze week 152 miljoen euro aan Ivoorkust. (NRC)