Televisie Voorkeur

Eerste aflevering van de 12-delige reallifesoapserie Adieu BZN waarin de Volendamse groep van Jan Keizer (foto) en Carola Smit zich voorbereiden op hun afscheid en laatste optreden op 16 juni aanstaande. Vanavond de persconferentie van 15-2-2006 waarin zij het nieuws bekend maken. Ned.1, 21.25-22.00u. Foto TROS TROS

actualiteiten

Netwerk. Aandacht voor de ontmoeting van filmster Jennifer Lopez met de ouders van Hester van Nierop die in de Mexicaanse grensstad Ciudad Juárez werd vermoord. De afgelopen tien jaar zijn daar ruim 370 vrouwen omgebracht. Het verhaal van de moordstad sprak Lopez zo aan dat ze besloot er een film over te maken. Verder een Nederlandse getuige van een schietpartij vorig jaar oktober bij de Mount Everest waar een grote groep Tibetaanse vluchtelingen door Chinese soldaten werd neergeschoten. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Terugblik en gesprek met minister Rita Verdonk over haar vier turbulente jaren in politiek Den Haag. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Nuclear secrets: The terror trader. Slot van een 5-delige serie over de keerpunten in de kernwapenwedloop. Vanavond over de jonge Pakistaanse wetenschapper A.Q. Khan die in 1975 blauwdrukken van het Nederlandse kernbedrijf stal waar hij werkte. Op basis van die informatie ontwikkelde hij de eerste Pakistaanse kernbom. Inmiddels is Khan een machtig man en houden MI5 en de CIA hem in de gaten. BBC2, 22.00-23.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gasten: Minister Zalm over zijn afscheid en de broer van voetballegende Johan, Henny Cruijff. Hij wordt geportretteerd in het programma Profiel. Ned.3, 19.30-20.25u.

De leugen regeert. Onder meer aandacht voor de slaafvrije chocolade van Teun van der Keuken, programmamaker bij Keuringsdienst van waarde. Hij gaat in discussie met economisch journalist Vincent ’t Sas in Ivoorkust die van mening is dat Van der Keuken overdrijft en dat misstanden bij de productie van cacao niet zo groot zijn als Van der Keuken zegt. Volgens ’t Sas bedreigt Van der Keuken de broodwinning van circa 7 miljoen mensen. Hoofdredacteur van NRC Handelsblad Birgit Donker en hoofdredacteur van de Gay Krant Henk Krol beoordelen de kwestie. Ned.2, 21.20-22.00u.

Pauw & Witteman. Wouter Bos over zijn toekomst als vice-premier en minister van Financiën. Verder regisseur Albert ter Heerdt over de nieuwe Nederlandse speelfilm Kicks. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

How do they do it?: Tunneling/Tea/Mountain bikes. Reportage over wat er in theezakjes zit en hoe het erin komt. Verder aandacht voor het graven van tunnels en de fabricagemethode van mountainbikes. Discovery Channel, 19.00-19.30u.

Sky monsters. Pterosauriërs hebben 150 miljoen jaar lang het luchtruim beheerst, maar ze blijven een wetenschappelijk raadsel. Een met de computer de geanimeerde pterosaurus geeft een indruk van het luchtruim tijdens het Jura. National Geographic, 19.00-20.00u.

Coming to your screen: DIY TV. Talloze nieuwe bedrijven proberen een graantje mee te pikken van de doe-het-zelfrage op televisie. Zullen dergelijke programma’s televisie voorgoed veranderen? BBC2, 20.00-20.30u.

Dossier 2300: Wat een lijk je vertelt. Over het werk van forensische onderzoekers. Van hun werkzaamheden hangt veel af. Ze kunnen aan de hand van minuscule stukjes bewijsmateriaal vaststellen wie een slachtoffer heeft vermoord en hoe dat is gebeurd. RTL4, 22.55-23.55u.

The grumpy guide to food and wine. Over de pretentieuze terminologie die wijnkenners vaak menen te moeten etaleren. Wat klopt er eigenlijk van deze informatie? BBC2, 23.00-23.30u.

amusement

Jansen op jacht. In deze derde aflevering op weg naar Rotterdam bezoekt cabaretier Dolf Jansen het Nederlands team dat oefent voor WK Curling in Zoetermeer, een roeivereniging en Chinatown aan de Maas. Ned.3, 20.25-21.10u.

consument

In de knip. In deze zesde aflevering over zaken rondom geld en recht voor de 50plusser aandacht voor emigratieplannen en de veelal agressieve telefonische benaderingen voor donaties aan goede doelen. En er worden twee Japanse vazen van 100 jaar oud geveild. Ned.2, 19.25-19.55u.

sport

Eredivisie live: NAC Breda - Sparta. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd uit de eredivisie van NAC Breda tegen Sparta. Willem van Hanegem analyseert de wedstrijd. RTL7, 20.30-22.30u.

digitaal kanaal

Jan Akkerman. Na het Cultura Journaal waarin een gesprek over gitarist Jan Akkerman volgt om 20.40u. een herhaling van Nederpopzien met een reportage over de band Focus in 1973. In dat jaar maakte de band een tournee en wordt er gesproken met verschillende bandleden, onder wie Jan Akkerman en Thijs van Leer. Ook opnamen uit 1986 van de nummers Russian Roulette, Just Because en Heavy Treasure. Verder een aflevering van het programma Zaal over de vloer waarin Rik Zaal een bezoek brengt aan Jan Akkerman. www.cultura.nl, 20.30-22.00u.