Televisie Film van de dag

Uit de film L’homme du train. scene uit de film L'Homme du train FOTO: A-Film A-Film

L’homme du train. Twee mannen ontmoeten elkaar bij de drogist in een Frans provinciestadje. Het is herfst, de mannen zijn oud, maar heel verschillend; de een (de Franse rockster Johnny Halliday) komt de bank van het stadje beroven, de ander is er zijn hele leven leraar (Jean Rochefort) geweest. De een probeert de stilte te verdrijven met woorden en gebaren, tot er van die stilte echt niets meer over is, de ander zwijgt en knippert niet eens met zijn ogen.Ook in de belichting en de muziekkeuze zet regisseur Patrice Leconte de verschillen aan. Bij Halliday hoort Ry Cooder, bij Rochefort Schubert. Tegelijkertijd weet regisseur Leconte aannemelijk te maken dat deze twee mannen een hevig verlangen hebben naar elkaars leven.Rochefort verlangt naar groots en meeslepend, Halliday naar kalm en dof. Mooie, melancholische film over de (on)mogelijkheid je leven ingrijpend te veranderen.

(Patrice Leconte, 2002, Frankrijk/GB), Ned.2, 0.00-1.55u.