Spook Rode Brigade terug in Italië

De arrestatie van vijftien vermeende Rode Brigade-leden heeft in Italië tot veel vragen geleid. Is er sprake van een „geïsoleerd fenomeen”, of is de linkse terreurgroep weer actief?

Agenten bekijken een verlaten huis nabij Padua waar wapens en politie-uniformen zijn gevonden, vermoedelijk toebehorend aan leden van de Rode Brigade. Foto AP Police officers look at the construction where weapons and police uniforms were found in the countryside near Padua, northern Italy, Thursday, Feb. 15, 2007. Police had earlier arrested 15 suspects in cities across northern Italy on Monday. They are believed to belong to a far-left terror group with ideological ties to the Red Brigades movement, which terrorized Italy in the 1970s and 1980s. Bulletproof vests and police uniforms were also found along with the weapons and ammunition. (AP Photo/Davide Bolzoni) Associated Press

De arrestatie van vijftien vermeende Rode Brigadeleden afgelopen maandag heeft deze week in Italië tot veel onzekerheid en debat geleid. Is de extreemlinkse terreurorganisatie die onder meer verantwoordelijk is voor de moord op ex-premier Aldo Moro terug van weggeweest? Of gaat het om een aantal geïsoleerde nostalgische onverlaten?

Premier Romano Prodi waarschuwde gisteren „de waakzaamheid niet te verminderen’’. Fausto Bertinotti, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en van de partij de Communistische Heroprichting, spreekt van „een geïsoleerd fenomeen”. Volgens minister Giuliano Amato van Binnenlandse Zaken gaat het om „achterlijken uit de twintigste eeuw die in een tijd leven die voorbij is”.

Vertraagd of niet, sinds gisteren is vast komen te staan dat het om een gevaarlijke groep gaat. Dit is bevestigd door de vondst van drie mitrailleurs, drie pistolen, twee geweren en vier kogelvrije vesten vlak bij de woning van een van de arrestanten in Milaan: Valentino Rossin, postbode, net afgestudeerd als historicus.

In Padua heeft de politie een strategisch document aangetroffen, waaruit blijkt dat de groep al sinds 2000 actief is. Het stuk uit 2001 heeft als titel: „We construeren organen van de communistische partij als eerste stap op weg naar het weer oppakken van het revolutionaire proces in Italië.’’

Uit het document blijkt dat de groep is onderverdeeld in sectoren, gericht op propaganda, infiltratie in bestaande organisaties, en gewapende strijd. Het stuk was verstopt achter een kast in het appartement van een van de verdachten, een kaderlid van de grote Italiaanse vakbond Fiom-Cgil. Zeven van de vijftien gearresteerden blijken actief in de vakbond. De vrees bestaat nu dat de groep al veel verder is geïnfiltreerd dan men ooit had durven aannemen.

Premier Prodi riep daarom met name de vakbond op waakzaam te zijn. Iets wat direct tot een boze reactie van de voorzitter van Cgil leidde die zijn vakbond niet in verband gebracht wil zien met de zogenoemde „baby-Rode Brigades”.

Het ontmaskeren van de bende begon in augustus 2004 met de vondst van een fiets in een kelder. In de koplamp zat een camera verstopt. Onder het zadel een opnameapparaat. De fiets, zo bleek later, is gebruikt om potentiële doelwitten te schaduwen en te filmen.

De politie volgde de groep vervolgens meer dan een jaar zonder in te grijpen. Agenten filmden hoe de bendeleden een pinautomaat probeerden te kraken en hoe ze schietoefeningen hielden.

Afgelopen maandag besloot justitie in te grijpen, omdat er concrete aanwijzingen zouden zijn dat er in maart een aanslag zou worden gepleegd op het kantoor van de krant Libero. Ook was de groep van plan om de econoom Pietro Ichino, die het arbeidsrecht wil flexibiliseren, te ontvoeren. In 1999 en 2002 vermoordden de Rode Brigades twee adviseurs van de regering, hoogleraren die ook gespecialiseerd waren in de flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Wat velen zorgen baart is dat vijf arrestanten twintigers zijn die nog niet eens geboren waren in de hoogtijdagen van de Brigade. De leiding lijkt in handen van een viertal veertigers en vijftigers. Een van hen heeft eerder een gevangenisstraf gehad van 22 jaar vanwege terroristische activiteiten. De ander ontliep een straf van tien jaar door naar Frankrijk te vluchten.

    • Bas Mesters