Speltpasta met sperziebonen

Voor 2 personen: 1 sjalotje 1 teen knoflook 1 blik gepelde tomaten 2 eetlepels olie 300 g sperziebonen half bouillonblokje 175 - 200 g speltpasta zout, peper 8 - 10 blaadjes basilicum 125 g zachte geiten-, blauwader- of andere kaas

Ik schreef hier verleden jaar over spelt, een oud graan dat weer in opkomst is – gezond en goed verteerbaar. Ik gaf recepten voor spelt en speltmeel. Maar er is ook pasta gemaakt van spelt. Een soort macaroni, te koop bij onder andere natuurvoedingswinkels.

Pel en snipper het sjalotje en de knoflook. Snijd of prak de tomaten uit het blik fijn. Maak de sperziebonen schoon en snijd of breek ze doormidden. Verhit de olie in een sauspan en fruit hierin de snippers sjalot en knoflook 2 minuten op laag vuur. Doe de tomaten met het sap en het bouillonblokje erbij. Laat de saus op laag vuur pruttelen.

Kook de sperziebonen in 10 tot 12 minuten gaar in water met zout. Kook ook de pasta in ruim water met zout gaar. De gebruiksaanwijzing op het pak zal de kooktijd wel geven; reken op 8 minuten. Snijd de basilicum in reepjes en verkruimel de kaas.

Welke kaas u het best kunt kiezen hangt af van de gewenste smaak. Geitenkaas geeft het gerecht een ietwat zure, frisse ‘toon’. Met blauwaderkaas ontstaat uiteraard een ander effect.

Breng de tomatensaus met zout, peper en basilicum op smaak. Giet de pasta af en hussel de saus, de sperziebonen en de helft van de kaas erdoor. Proef of er zout of peper nodig is. Strooi de rest van de kaas aan tafel over de pasta.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: Toscaanse preisoep

    • Annelène van Eijndhoven